Това е един от обсъжданите проекти на бизнеса с японските му партньори, стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с ръководството на Японската федерация на икономическите организации „Ниппон Кейданрен”, предаде „Фокус”.

Корпорацията „Мейджи Деъри” е традиционен партньор на държавната „Ел Би Булгарикум” за производство на българско кисело мляко.
„Искаме това, което те вече имат като ноу хау и пазарна мощ, да го пренесат и в Европа чрез инвестиция в производство в България за ЕС – това може да направят „Ел Би” заедно с „Мейджи”, каза министърът на икономика Трайчо Трайков.
Той и изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум” Венцислав Георгиев ще преговарят утре с ръководството на „Мейджи”.

Делегацията ни поканила японския бизнес да участва в концесионирането на пристанища в България, "но по начин, който е взаимноизгоден". Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че с Трайков искат да поставят по различен начин работата с японското правителство в следващите години.

"Нашите съседи, които работят с Корея, с Китай, направиха контейнерни терминали, които поеха много инвестиции и държавите печелят от това. България в момента изплаща лихви и кредити", обясни Борисов.
Той искал да се обърне схемата: японски компании да участват в концесии и България да получава концесионни такси, да печели от пристанищата си.
"А не да правим неща, по които след това само допълнително харчим пари за тях. За радост, срещаме разбиране, не ни се сърдят; за всички е ясно, че това е било изгодно само за Япония. Искаме активно да участват в концесионирането и на пристанище Варна, и на пристанище Русе", каза премиерът.

На срещата е обсъдена и темата за развитието на т.нар. „зелена енергия”. По сега действащия закон, България изкупува много скъпо енергията от тези инвестиции, каза Борисов и обясни, че се надява през лятото да има промени в закона.
В момента срещу дадена инвестиция много по-скъпо изкупуваме тока, който произвеждат ветропарковете или соларните паркове, отколкото тока, който ни дават реакторите на АЕЦ "Козлодуй" или водната енергия, която получаваме от каскадите, каза Борисов.

„Имаме около 5000 мегавата произвеждан електрически ток и всичко това, което в пъти по-скъпо ни се налага да изкупуваме след това, от тези паркове, не ни е изгодно. Искаме да променим правилата, така че до 2020 г. по квотите, които има да изпълни България, да ги изпълним така, че все пак и страната да печели", обясни премиерът.

На срещата с "Кейданрен" бяха председателят на БТПП Цветан Симеонов, изпълнителният директор на "Токуда Банк" Кирил Пендев, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, изпълнителният директор на Национална компания "Индустриални зони" Кирил Николов, президентът на "Геотхемин" Цоло Вутов, председателят на КРИБ Огнян Донев и други.