Това заяви премиерът Бойко Борисов в пловдивското село Войводиново, запитан за закриването на български посолства в чужбина и съкращения в мисиите ни.
То и сега има посолства, които просто не знаем защо ги има, цитират го БТА и БГНЕС.

Вчера външният министър Николай Младенов каза, че заради ограниченията в бюджета със сигурност ще има промени в дипломатическите служби на страната. Той отказа да коментира кои посолства ще бъдат закрити и кога.

Независимо дали е делник, или празник, правя така, че да се вижда работата на правителството, коментира по-късно в Сопот Бойко Борисов по повод на намеренията на "Коалиция за България" да поиска вот на недоверие към кабинета.
По думите му на опозицията "не им харесва това, че по време на настоящето управление се усвояват в пъти повече средства по европейските фондове и че се повишава кредитният рейтинг на страната".
 
Съветът по външна политика към Националния съвет на БСП оценява като недопустими изявленията на министър-председателя, поставящи безадресно под съмнение необходимостта от съществуване на български посолства в чужбина, както и обвиненията към българските дипломати като хора, занимаващи се само с частния си бизнес, съобщиха междувременно от партията.
"Тези изявления на ръководителя на българското правителство, отправени по принцип, без конкретни имена и без нужните доказателства, уронват престижа на българските дипломати като цяло и на практика делегитимират българската дипломатическа служба пред нашите партньори", пише в становището.

СВП настоява Борисов да проявява "необходимата далновидност и уважение към институцията, призвана да гарантира интересите на България и на българските граждани в международен план". Социалистите добавят, че при наличие на факти, те следва да бъдат обявени и конкретизирани, без да се хвърля сянка върху цялата служба и върху всички дипломати.

Българската дипломатическа служба има нужда от развитие, но реализирането на характерните за ГЕРБ реформи, а именно на 3 етапа – очерняне на институцията, съкращения и орязване на разходи и накрая назначаване на верни, но некомпетентни хора – би имало тежки дългосрочни последици за ефективното и пълноценно присъствие на България на международната сцена, пише още в становището.