Той има и задочна петгодишна присъда в родината си, съобщи радио "Мозаик ФМ", позовавайки се на бащата на заподозрения. Той разказа, че Амри (който днес според агенциите навършва 24 години) е напуснал Африка преди седем години.

12 човека бяха убити и 48 - ранени, при атаката на коледен базар в столицата Берлин в понеделник вечерта.

След престоя си в италианския затвор, предполагаемият терорист миналата година е пристигнал в Германия.

По данни на радиостанцията, която цитира силови ведомства в Тунис, в родината си той е осъден за въоръжен грабеж.

По-рано брат на заподозрения съобщи за германския вестник „Билд“, че две седмици преди атентата в Берлин, Амри е прекъснал връзка със семейството си. По думите му, роднините на заподозрания са били шокирани от новината, че техен близък може да е извършил атаката в германската столица. Семейството му твърди, че не знае нищо за местонахождението му.

Германските власти официално идентифицираха вчера заподозрения за атентата в Берлин в понеделник като Анис Амри, 24-годишен тунизиец.

Прокуратурата обяви, че дава награда от 100 000 евро за информация, която помогне за залавянето на Амри. Полицията в цяла Германия е мобилизирана да търси заподозрения.

В европейската заповед за арест на Амри, издадена от германските власти, пише, че той използва шест различни имена. Освен за тунизиец той се представя още за египтянин и ливанец.

Заподозреният за атентата тунизиец е бил наблюдаван тайно от властите в германската столица в продължение на няколко месеца тази година - това стана известно също вчера. Допускало се, че мъжът може да планира обир с взлом, за да финансира купуването на автоматични оръжия за нападение.

Наблюдението показало, че Амри е замесен в наркотрафик в берлински парк и участвал в бой в бар. То обаче така и не установило, че той наистина планира обир с цел купуване на оръжия.
В резултат властите в Берлин спрели да наблюдават Амри през септември.

Връзка с ИДИЛ

Разбра се, че той е проучвал в интернет как се правят взривни устройства и че се е свързал поне веднъж с представители на "Ислямска държава". Амри е бил в американския списък на хора, които не трябва да бъдат допускани на полети до САЩ.

Миналия месец издание на "Ислямска държава" публикува инструкция как да бъдат използвани превозни средства като оръжие за избиване на "неверници".

На кандидатите за убийци се препоръчват камиони. А като цели са посочени политическите демонстрации и митинги, оживените пешеходни улици, пазарите и атракциите на открито, които "привличат големи тълпи".

Ден след атентата терористичната групировка "Ислямска държава" вече съобщи, че поема отговорността за използването на камион-убиец срещу мирни хора в столицата на Германия.

"Воин" на "Ислямска държава" извърши операцията в Берлин в отговор на призивите гражданите на страните от коалицията да станат мишени", се казва в съобщение, разпространено от свързаната с джихадистите информационна агенция Aмак.