Държавният глава беше приет на аудиенция в рамките на работното си посещение в Брюксел, съобщи прессекретариата на президента.

Икономическите отношения между България и Белгия, както и предизвикателствата пред Европа бяха сред темите на срещата между президента Румен Радев и Негово Величество краля на белгийците Филип.

„Белгия се нарежда на едно от челните места по инвестиции в България“, отбеляза държавният глава Румен Радев и добави, че с крал Филип са обсъдили възможностите да се увеличи присъствието на белгийския бизнес в България и да се реализират повече съвместни проекти.

„Немалко млади българи учат тук, много сънародници живеят и работят в Белгия - те са мост между двете държави“, посочи президентът.

Белгийският крал Филип и българският държавен глава са обсъдили възможностите за образование и професионалните перспективи пред младите хора.

„Кралство Белгия и Република България са свързани с дълбоки исторически връзки. Конституцията на Третата българска държава и дори мотото на Народното събрание – „Съединението прави силата“ са заимствани от белгийската конституция“, заяви президентът.

По думите му фундаментът на българската демокрация почива на белгийски образец.

Румен Радев отбеляза, че сред темите на срещата са били също и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Президентът и белгийският крал са обсъдили и общия интерес към авиацията.