Заповедта се отнасяше и за четирима бивши министри в неговото правителство, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Уточнява се, че заповедите за задържане на територията на Испания на петимата остават в сила.

Преди ден, когато Пучдемон се яви пред белгийски съд по международната заповед, неговата защита заяви, че той ще остане в Белгия поне до началото на следващата година.

Това изявление бе свързано със сроковете на процедурата пред белгийския съд, която следваше да приключи в средата на февруари.

Пучдемон се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.

Днес Испанският върховен съд посочи, че издирваните "са показали готовност да се върнат в Испания, за да участват в областните избори" в Каталуния, свикани от испанското правителство за 21 декември.

Първоинстанционният белгийски съд съобщи вчера, че ще постанови решението си на 14 декември.

Белгийската прокуратура, която поддържаше искането на Мадрид, заяви, че засега не може да каже какво ще произтече от решението на испанския съд и дали процедурата в Белгия следва да бъде прекратена.

Прокуратурата добавя, че прави оценка на решението на испанските съдии.

Белгийският адвокат Пол Бекерт, който защитава отстранения премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, съобщи, че клиентът му остава в Белгия.

Бекерт уточнява, че само една от трите издадени от Испания заповеди за задържането на Пучдемон са били отменени с днешното решение на Испанския Върховен съд.

По неговите думи заповедите за задържане в Испания, както и международната заповед за арест, остават в сила, а е оттеглена единствено европейската заповед (за държавите от ЕС).

По думите на защитника, ако Пучдемон пътува до държава извън ЕС, международната заповед следва да бъде приложена и той да бъде заловен и върнат в Испания.