Според консултанта по икономическата рентабилност на проекта - британската банка HSBC, проектът на договор за изпълнение, доставка и строителство на централата не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип. Това е договор между двете държави, които се разбират, че ще правят ядрена централа, осигурено е финансиране, ясно е, че там ще текат пари, допълни министърът.
По тази причина, вероятно ще трябва да се върнем в началото на лабиринта и вероятно да представим нов проект на договор, каза министърът, цитиран от БТА.

Според подписаното от уволнения неотдавна шеф на НЕК Красимир Първанов споразумение, до 1 юни тази година трябва да се парафира окончателен договор с Русия за "Белене", а до 30 юни -  да се подпише такъв.

България и Русия все още са далеч от споразумение по цената за изграждането на АЕЦ "Белене", стана ясно преди дни след срещата на Трайков с руския министър на енергетиката Сергей Шматко, с президента на "Газпром" Алексей Милер и с вицепрезидента на компанията Александър Медведев.
Говорихме за "Белене", все още сме далеч от гледна точка на цената, сякаш малко си играем на пинг-понг по тази тема, коментира тогава министър Трайков.

В отговор на въпрос днес за хода на преговорите за газовите договори с Русия, министърът каза, че "преговорите вървят, ще подпишем договор, когато стигнем до съгласие".
"Ако през 2006 г. нашите предшественици бяха имали по-принципна позиция при преговорите с "Газпром", сега цената за 1000 кубически метра газ можеше да е със 160 лева реално по-ниска.
"Газовите споразумения с Русия трябва да са вариантни и да ни дават възможност да реагираме",  смята Трайков. "Важно е, когато се планира, да се вземат предвид всички процеси, които са в развитие и събития, които ще се случат в бъдеще и са важни за нас, уточни той. Сред тях той посочи влизането в експлоатация на междусистемната връзка с Гърция, чрез която през 2014 г. България ще получава газ, доставян от Азербайджан.
"Надяваме се да се открият нови количества в шелфа ни в Черно море, след няколко години дано да е положителен и резултатът от проучванията за шистов газ, допълни Трайков.
Той съобщи, че американската компания "Шеврон" е спечели правото да проучва шистовия газ в Нови Пазар.

За да се балансират възможностите за сътрудничество в ядрената енергетиката, беше сключен меморандум за сътрудничествои с най-голямата енергийна компания в Европа - "Арева", отбеляза още министърът. В началото на следващата седмица, след като "Уестингхаус" минат през съгласувателните си процедури, ще подпишем такъв документ и с тях, допълни Трайков.
Засега е ясно, че американската компания ще доставя свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Министър  Трайков съобщи, че министерството вече е готово със Стратегията за енергийна ефективност.  Тя предвижда намаляване на крайния енергиен интензитет до 2020 г. с 20%. Това означава с 4,1% годишно в периода до 2020 г. Останалите 10% се предвижда да се реализират от подобряването на енергийната ефективност в енергопроизводствения сектор с двайсет процента или с около 2% годишно.От подмяната на електрическите крушки с енергоспестяващи спестяваме необходимостта от работата на мощност от 400 мегавата или близо половината от единия блок в АЕЦ "Козлодуй", подчерта министърът.

Стратегията за енергийна ефективност се нуждае от допълнителни анализи, каза новият за.-министър Делян Добрев. За една единица БВП в България се харчи почти два пъти повече енергия от средното за ЕС, добави той.

Енергийната борса в България ще се обедини с румънската заради липсата на достатъчно ток за свободна продажба в България, съобщи още министър Трайков.