Американският президент Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд обсъдиха по телефона разкритията на Уикилийкс за американско подслушване на трима френски президенти, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В телефонния разговор Обама е повторил пред Оланд ангажимента на САЩ да сложат край на практиките от миналото, възприемани за недопустими между съюзниците в областта на шпионажа, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на френското президентство.

Разговорът е бил по инициатива на Оланд и последва разкритията на Уикилийкс в пресата за американски шпионаж на трима френски президенти от 2006 г. до 2012 г.

Телефонното обаждане е било повод за двамата лидери да обсъдят принципите, които трябва да ръководят отношенията между съюзници по въпроса за разузнаването, се посочва в изявлението.

Президентът Обама повтори недвусмислено своя твърд ангажимент, поет през ноември 2013 г. след аферата с Едуард Сноудън и припомнен по време на държавната визита на Франсоа Оланд в САЩ през февруари 2014 г., а именно, че САЩ ще сложат край на практиките, които са съществували в миналото и които са неприемливи между съюзници, се уточнява в изявлението относно телефонния разговор.

По повод на телефонния разговор Белият дом пък посочва, че Обама е казал на Оланд, че САЩ не взимат на прицел неговите комуникации, предаде Асошиейтед прес.

Обама е обещал на Оланд, че ще продължи тясното сътрудничество между САЩ и Франция по въпросите на разузнаването и сигурността.

Същевременно американски и европейски служби за сигурност проучват дали непознат досега информатор не е предоставил сведенията на Уикилийкс относно предполагаемото американско подслушване на френски политици, предаде Ройтерс.

Документите, разпространени от Уикилийкс и публикувани от френски издания, сред които и френския разследващ сайт Медиапарт, както изглежда включват специфични разузнавателни доклади, обобщаващи информации, събрани от американски шпиони.

Двама души, запознати с документите, които Едуард Сноудън, успя да изнесе от Агенцията за национална сигурност, за която работеше, казват, че не си спомнят подобни доклади да е имало сред материалите, озовали се у американеца, който сега се намира в Русия.