„Тези действия на Русия няма да изменят нашата основна стратегия, която се заключва в оказването на натиск върху „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия“, каза президентът на САЩ Барак Обама по време на своя среща с американски военнослужещи, цитиран от РИА Новости и "Фокус".
 
Франс прес предаде, че Обама е определил стратегията на Русия в Сирия като погрешна и обречена на провал.

Обама заяви, че въпреки разногласията с Русия по такива въпроси като тези с Украйна, борбата срещу тероризма е „съвпадащ интерес на двете държави“. Според него, въпросите свързани с урегулирането на Сирия ще са „предмет на продължително обсъждане с Русия, но те няма да ни попречат да продължим борбата срещу „Ислямска държава“.

Барак Обама подчерта, че САЩ разчитат на политическо решение в Сирия чрез преговори.

"Бихме приветствали конструктивна роля на Русия срещу ИД, но тя не може да е функция на продължаваща подкрепа за Асад", заяви междувременно говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Подкрепата за режима на Асад не способства за преодоляване на кризата в Сирия с политически средства и освен това застрашава с по-нататъшна дестабилизация на положението в Сирия, смята Кърби.

Военната помощ на Русия

Москва изпраща модерни зенитни ракетни системи за Сирия, като системата Панцир Ес-1 (SA-22) ще се управлява от руски войници, предаде Ройтерс. САЩ смятат, че около 200 руски военнослужещи са разположени на летище близо до сирийския град Латакия, една от крепостите на президента Башар Асад.

Русия подкрепя не режима на сирийския президент Башар Асад, а борбата на Дамаск срещу терористичната група „Ислямска държава“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
 
Подкрепяме борбата на сирийския режим срещу така наречената „Ислямска държава“, която нито представлява исляма, нито е държава“, посочи министърът.

"Нашите военнослужещи и военни специалисти са там (в Сирия), за да поддържат руската техника и да помагат на на сирийската армия да я използва", каза още Лавров и добави, че "само с удари по въздух няма да бъде победена "Ислямска държава". Нужно е взаимодействие със сухопътни сили" на сирийската армия.

Заплахите остават, предупреди Обама

"В Ирак, в Сирия, в Афганистан, в Северна Африка имаме съществени заплахи, идващи от терористични организации", заяви Обама във военната база Форт Мийд, в източния щат Мериленд.
В реч, излъчена на живо в редица американски военни бази по света, Обама подчерта, че е постигнат огромен напредък в борбата срещу Ал Кайда.

"Осъзнаваме обаче, че заплахите продължават да съществуват", каза той, споменавайки възхода на джихадистите от групировката "Ислямска държава".

ФБР не съобщи за конкретна и сериозна заплаха за годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г., но американски официални лица продължават да отправят предупреждения за терористичната опасност. Страхът, че в САЩ може да пристигнат джихадисти отчасти обяснява нежеланието на страната да приеме голям брой сирийски бежанци, отбелязва АФП.

"В много отношения сме изправени пред по-голяма вероятност от атентати от години насам", каза в началото на седмицата началникът на полицията в Ню Йорк Бил Братън.