Той добави, че в момента Ал Кайда е поставена под безпрецедентен натиск след атентатите от 11 септември 2001 г, предаде БТА.
В обръщение от Белия дом, което бележи промяна в американската политика в Афганистан Обама заяви, че след първоначалното масирано изтегляне американски войски ще продължат да напускат Афганистан в по-умерено темпо, докато местните сили за сигурност постепенно поемат грижата за гарантирането на безопасността в страната.

Мащабът и темпото на изтегляне на американските войски след лятото на 2012 г. ще бъдат определени на среща на върха на страните от НАТО, която ще се състои в Чикаго през май догодина, уточни Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според представители на правителството през същия месец в Чикаго ще се състои и среща на върха на Г-8.

Министърът на отбраната Робърт Гейтс, който напуска поста си в края на месеца, подкрепи решението на президента, тъй като според него то предоставя на американските сили в Афганистан "достатъчно ресурси, време и, може би най-важното, гъвкавост, за да доведат струпването на войски до успешен край".

"Америка, време е да се концентрираме върху изграждането на нация тук, у дома", заяви Обама.

Президентът добави, че САЩ ще се включат в инициативи за национално помирение в Афганистан, които предвиждат и диалог с талибаните.
"Това е началото, но не и краят на нашите усилия да приключим тази война", заяви Обама и подчерта, че в Афганистан има огромни проблеми за решаване.

Съединените щати поддържат най-многочисления военен контингент в Афганистан - около 100 000 души. Това е почти тройно повече, в сравнение с януари 2009 г., когато Обама встъпи в длъжност като президент. САЩ са понесли и най-много жертви от държавите от НАТО, изпратили войски в Афганистан. От началото на войната през 2001 г. в страната са загинали поне 1620 американски войници.

Изтеглянето на американски войски от Афганистан е съгласувано с НАТО и съюзниците в организацията, съобщи малко по-късно в изявление генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Талибаните омаловажиха обявеното от Обама начало на военното изтегляне. В изпратено до Франс прес комюнике те нарекоха плана "символичен акт" и заявиха, че изтеглянето е недостатъчно. "Разглеждаме изявлението за предстоящо изтегляне на 10 000 души тази година като единствено символичен акт, който няма да задоволи нито международната общност, нито американския народ, уморени от войната", заявяват бунтовниците.

Демократи от американския Конгрес оглавиха критиките срещу плана с мотива, че този график за връщане у дома на 33 000 американски войници до следващото лято не е достатъчно бърз и адекватен, предаде Асошиейтед прес. Реакцията на републиканците за графика на Обама бе сдържана. Председателят на Камарата, републиканецът Джон Бейнър предупреди Обама да не жертва постигнатото от САЩ в Афганистан, а републиканецът сенатор Джон Маккейн каза, че изтеглянето е твърде прибързано.

Междувременно стана ясно, че Франция ще започне да изтегля постепенно своя контингент в Афганистан по график, сравним с американския. Германия пък ще започне да изтегля военнослужещите си от Афганистан в края на 2011 г., пише в.  "Ди велт", цитиран от "Фокус".

Последна актуализация в 11 ч.