Това обяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Маккристъл получи четвъртата си звезда преди малко повече от година. По правило, за да я запази при пенсионирането си, той трябва да служи в армията общо три години след получаването й. Четвъртата звезда носи на своя притежател значителен престиж и допълнителни пенсионни облаги.

Ако президентът Барак Обама не се беше застъпил за Маккристъл, той щеше да се пенсионира с три звезди и пенсия от 11 736 долара, отбелязва Ройтерс.

"Ще направим каквото е необходимо, за да може той, който служи на родината толкова умело, да се пенсионира като генерал с четири звезди", заяви Гибс.

В понеделник Маккристъл обяви, че ще се пенсионира - очаквано решение, след като Обама го уволни заради отправени от него и негови помощници пренебрежителни коментари към вицепрезидента Джо Байдън, специалния пратеник на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук и съветника на президента по националната сигурност Джим Джоунс.

Мястото на Маккристъл ще бъде заето от генерал Дейвид Петреъс, който оглавява Централното командване на силите на САЩ. При изслушването си преди поемането на новата длъжност Петреъс изказа признание за своя предшественик и заяви, че неговото ръководство е допринесло пряко за успехите в Ирак и Афганистан.
"Вече виждаме някои области в трудната битка, продължаваща в Афганистан, в които постигаме успех. Значителни заслуги за това има Стен Маккристъл", заяви Петреъс.