Забавянето на икономиката в еврозоната през второто тримесечие увеличава риска от повторна рецесия в Европа, съобщиха от рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс.
Рейтинговата агенция понижи прогнозите си за растеж в еврозоната до 1,7% през тази година от 1,9% и до 1,5% през следващата година, след като Евростат отчете ръст от 0,2% за региона през второто тримесечие.

Агенцията очаква германската икономика да регистрира растеж от 2% вместо прогнозираните по-рано 2,5%. Икономическият ръст на Франция през 2011 и 2012 година се очаква да бъде 1,7%. "Въпреки че голяма част от Европа преживява забавяне на растежа на БВП през второто тримесечие, ние очакваме регионът да избяга от повторната рецесия", съобщиха от агенцията.

Допълнителна несигурност създава процесът на одобряване на договорената на 21 юли помощ за Гърция от националните власти. Вчера председателят на финансовата комисия в европарламента Шарън Боулс критикува политиците за това, че вместо да ускорят нещата, са излезли във ваканция и са подценили реакцията на пазарите.
Днес стана ясно, че Финландия продължава на настоява да получи имотни гаранции, за да подкрепи втория спасителния план на Гърция.

Европейският банков регулатор (ЕБР) пък заяви, че е обезпокоен от недостатъчната капитализация на някои европейски банки, потвърждавайки опасенията на МВФ, писа "Файненшъл таймс". 

В петък управляващият директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че европейските банки, които са изложени на дълговата криза в еврозоната, имат нужда от "спешна рекапитализация", за да бъдат "достатъчно солидни да устоят на рисковете от държавните дългове и слабия растеж".
Европейските ръководители посрещнаха критично това изявление и защитиха устойчивостта на своите банки.
Вече са взети мерки за подкрепа на банките, които нямат достатъчна капитализация, посочи вчера Европейската комисия в отговор на  МВФ.

Международната служба за счетоводни стандарти наля масло в огъня като остро критикува някои европейски банки и финансови компании, че не са направили достатъчно големи отписвания по гръцки облигации, предаде Асошиейтед прес. Някои компании са отписали само такива суми, каквито се посочват в предложенията за преструктуриране на дълга на гръцкото правителство, предвиждащи стойността на държавните облигации да се понижи с около 21 на сто.
ИЗБРАНО