Един от най-съществените критерии на рейтинговата система трябва да е обществената значимост на съответния институт в БАН, смята той.

"Един вариант на рейтингова система беше разработен от академици от БАН, за да влезе в сила от началото на 2013 г. За тази първа рейтингова система бяха заделени 5 милиона лева. Сега обаче има друга група от БАН, която да подготви още по-изпипана рейтингова система, която да започне да действа от 2014 г.", каза просветният министър.
 
Той посочи, че за системата ще има допълнителен ресурс и би било хубаво и институтите в БАН, подобно на университетите, да имат стимул да се стремят към по-добри резултати, които ще гарантират допълнително финансиране.

Проф. Николай Милошев изрази надежда от 2014 г. БАН да има добре изградена рейтингова система и всяка година да се публикува рейтингът на институтите.

След реформите в БАН институтите в Академията са 42.

Екипът в Министерството на образованието, младежта и науката, заедно със Съвета на ректорите, ще подготви промени в Закона за академичния състав, за да ги предаде на следващото правителство, съобщи министърът.

Учени и ректори на вузове вече поискаха спешна промяна в Закона за академичното развитие срещу "производството" на професори.
След последните промени в закона се премахна Висшата атестационна комисия (ВАК) и се разреши на вузовете бързо да произвеждат доценти и професори. Част от университетите се наводниха с кадри, а други като Софийският университет наложиха мораториум върху тях.

Първоначално е необходим мораториум, а след това нов закон. В Румъния имаше подобен закон, но вече е премахнат”, коментира преди време  проф. Иван Дуков от БАН.
 
"Замразяват" студентските такси

Проф. Николай Милошев каза, че на 4 април ще участва в заседанието на Съвета на ректорите в Русе. По думите му там се очаква да се обсъдят възможностите за "замразяване" на студентските такси и за приема на първокурсниците.
"Замразяването" на студентските такси не зависи от образователното министерство. Някои висши училища казаха, че ще "замразят" таксите - това е тяхно решение, защото университетите са автономни, посочи министърът на образованието.

По-високи учителски заплати в школа с по-голям прием

Ще има увеличение на учителските заплати от 1 април - с около 8% със задна дата от 1 януари 2013 г., но няма да бъде навсякъде еднакво, каза министърът. В училищата с по-голям прием може да е по-високо - с 1-2 процента, но в други училища няма да се постигне това ниво, защото парите няма да стигнат, уточни Милошев.

Изпити и матури

Целият екип на МОМН ще концентрира усилия за организирането на държавните зрелостни изпити и на външното оценяване в 7 клас, защото това е най-важната ни оперативна задача, която трябва да я свършим и то качествено. С матурите и с изпитите се "засягат съдбите на много ученици" и затова трябва да положим всички усилия, организацията за тях "да е изпипана от А до Я, на всяка стъпка, за да няма провали", заяви министърът.