В интервю изпълнителният директор на БФБ Иван Такев, който участва на The European Exchanges Summit в Лондон, обяснява че основният дял на нашата борса го държи държавата. Финансовият ни министър силно вярва че правителството не трябва да е акционер за дълъг период. Това означава, че са решили да се разделят в този дял в близко бъдеще, продавайки на стратегически инвеститор, обяснява Такев.

"Имаме някои срещи с потенциални кандидати. Определено има интерес към купуването на този 50.5% дял. Продажбата в първата половина на следващата година е постижимо", казва Такев.

Коментарът идва на фона на вълненията около потенциални борсови сливания по света, включително това на Deutsche Boerse AG с NYSE Euronext, и на BATS Europe с Chi-X Europe.

Такев е отказал да посочи потенциални купувачи. Предишни съобщения, посочват, че Виенската борса проявява интерес към българската.

Шефът на българската борса е казал също, че борсата очаква първичните публични предлагания (IPO) на енергийни компании в следващите няколко месеца, които евентуално ще сложат край на сушата в това отношение от финансовия спад от 2008 г.
Това са местните клонове на австийската EVN AG, германската E.ON и CEZ от Чехия.
Такев очаква EVN и E.ON да започнат първично публично предлагане през ноември или декември и че това на CEZ също може да започне в края на годината или през януари.
Планира се роудшоу в Лондон, Цюрих и Виена за представяне на тези IPO-та, казва още Такев.