Близо 200 наш сънародници се събраха, за да чуят какво ще каже той, предаде bTV.

Министър-председателят прояви чувство за хумор и сам се пошегува със скандалните си думи за „материала” пред българите в Чикаго преди изборите миналата година.
„Като имаме опита от срещата с българската общност в Чикаго – трябва да сме много внимателни в това, което ще кажем”, започна той.

Първо премиерът говори за Димитър Бербатов, който вчера вкара три гола в мача на "Манчестър Юнайтед" срещу "Ливърпул".
„Истински, така като българи, се радваме, че им натри носа и видяха, че "Манчестър Юнайтед "без него са нула”, заяви Борисов.

От своите успехи той изтъкна като номер едно борбата с престъпността: „А след това ще дойдат и другите успехи. И вие ще се върнете в България. Вие вече живеейки толкова години в Ню Йорк или може би има от други места дошли – знаете, че най-важното, най-трудното, което се постига – това е манталитетът”.

Министър-председателят припомни и няколкото акции на кабинета за спасяване на наши сънародници.
„Няма българин, който да е закъсал някъде по света, и да не сме пратили превоз да го докара”.

На въпрос какво става с визите и кога българското общество ще пътува без визи в Америка премиерът отговори, че се работи заедно с Полша и Унгария: „Догодина ние ще пътуваме за Шенгенското пространство свободно, а до Щатите да пътуваме с виза – не е правилно”.

На въпрос кога отново ще има директни полети от София до САЩ, премиерът отговори, че надеждата е в катарски или кувейтски авиолинии: „И се надявам едната да бъде Ню Йорк, защото и на мен не ми е приятно, прекачвам се на Лондон от там до тук – по 12-13-15 часа път”.

По думите му важно е българите да се чувстват истински партньори на САЩ:
„Неформално тук, докато съм в Ню Йорк, почти всички шефове на служби в Щатите ще дойдат да ме видят”.

Борисов определи срок до 5-6 години България да стане средноевропейска страна.
„Ние няма да продаваме коли в Германия, нито в Япония ще изнасяме компютри. С инвестиции и техника ние можем тези милиони декари пустеещи земя, която имаме – да храним и света с нея. Така че - магистрали, пристанища, земеделие, туризъм”.

Междувременно премиерът се срещнал и с представители на американски еврейски организации, съобщиха от правителствената информационна служба. Възможностите за инвестиции в България за производството на екологично чиста земеделска продукция, храни и води са обсъдени по време на разговорите, провели се в сградата на Постоянното представителство на страната ни към ООН в Ню Йорк.

"Страната ни е добро място за инвестиции със своите стабилни политическа и финансова системи и ниските си данъци", е заявил министър-председателят по време на разговорите.

"В наше лице вие имате надежден и прогнозируем партньор. Надявам се преговорите между държавата Израел и палестинската власт да се увенчаят с успех и отношенията в региона да се основават на мира и сътрудничеството", е допълнил Борисов.

Той се е срещнал и с председателя на 65-та сесия на Общото събрание на ООН Йозеф Дайс.
Министър-председателят е уверил своя домакин, че усилията на правителството са насочени към възстановяване на българската икономика и постигане на устойчив растеж.
"България е остров на спокойствие и стабилност в политическо, финансово, етническо и религиозно отношение", допълни премиерът.

"Днес България е зона на стабилност. Поздравявам ви за усилията и волята за демократизирането на вашата страна и на региона", се е съгласил Дайс след разговорите, в които двамата са обсъдили успехите на българското правителство в борбата с корупцията и организираната престъпност, се казва още в официалното съобщение.

Борисов се е срещнал още с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и с президента на Световната банка Робърт Зелик, както и с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун.

След срещата премиерът заяви, че е връчена официална покана на Бан Ки-мун да посети България и изрази увереност, че визитата може да се състои през следващата година. Бойко Борисов е предложил на Бан Ки-мун по време на това посещение да бъде организирана неформална среща, посветена на Балканите, на която да бъдат поканени ръководители на регионалните страни.

*Текстът е актуализиран към 21.30 ч.