Френският преподавател от района на Париж, който твърдеше, че е бил нападнат тази сутрин от мъж с макетно ножче, който споменал името на "Ислямска държава", призна, че е измислил цялата история, съобщи прокуратурата на Париж, цитирана от Франс прес и БТА.

Учителят, който е на 45 години, сега е разпитван отново от разследващите, за да се установи защо е измисли цялата история.

Тази сутрин мъжът беше приет в болница с повърхностни рани на челото и на шията. Преподавателят твърдеше, че е бил нападнат в класна стая в училище на парижкото предградие Обервилие.

За мнимото нападение бе съобщено месец след атентатите в Париж, отнели на 13 ноември живота на 130 души, за които пое отговорност "Ислямска държава".

Нападателят бил облечен като бояджия, с ръкавици, качулка и войнишки кубинки. Той влязъл невъоръжен в класната стая, откъдето взел макетното ножче.

Според местната прокуратура мъжът извикал: "Това е ДАЕШ*. Това е предупреждение."

През ноември френскоезичното списание на джихадистката групировка - „Дар -ал-Ислам“ призова да бъдат убивани учителите във френската образователна система, описвайки ги като „врагове на Аллах“, заради преподаването на светски идеи.

Как да наричаме "Ислямска държава"

Британският премиер Дейвид Камерън предложи джихадистката групировка да бъде наричана ДАЕШ.

"Даеш" е съкращение на арабски език на старото име на ИД - "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

"Даеш" обаче звучи идентично на арабската дума, която означава нещо, което стъпква, унищожава, сее раздори.

Терористичната групировка мрази да я наричат “Даеш” и заплашва всеки, който използва тази дума.*

“Ислямска държава” е предпочитаното от самите джихадисти название, защото легитимира апокалиптичната им амбиция.

Има и други два акронима - ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта), а в западните медии ISIS (Islamic State of Iraq and Syria).