Това съобщиха от обсерваторията "Звездно общество", цитирани от БТА. Астрономи от обсерваторията цитират данни на НАСА, според които астероидът ще се следи по четири часа на ден до 10 ноември с радарни наблюдения.

Анализът на данните е потвърдил, че няма опасност астероидът да се сблъска със Земята. Според изчисления небесното тяло, с размер от 400 метра, ще премине на 324 000 километра от Земята. Това е с 5000 километра повече от предвиденото на базата на наблюденията, получени при предишните им сближения от 2005-2006 г. и 2010 г., посочват от обсерваторията.

От територията на България астероидът ще може да се наблюдава днес, макар и трудно, от 17.35 ч. до 19.15 ч. чрез специализирана апаратура - телескоп с диаметър на огледалото от около и над 40 сантиметра и с приемник със CCD камера. През следващата нощ условията за наблюдение от България ще са много по-добри, като астероидът ще се вижда на около 70 градуса над хоризонта. Това означава, че може да бъде заснет и с обикновен фотоапарат и с малък телескоп, уточняват астрономите.