„Тя е специфична операция, в каквато българските военновъздушни сили не са участвали и нямат опит”, заяви министърът. Той обясни още, че от техническа гледна точка при подобно участие на българските самолети може да се стигне до нежелани сблъсъци. Ангелов обясни, че българските самолети са съветско производство, каквито са и тези, които използва Муамар Кадафи. Така разпознаването на нашите машини от самолети на коалицията може да доведе до грешки.

„Ние сме в договор, в който осигуряваме въздушните сили, за да съвместими с тези на НАТО, но не сме завършили този процес”, уточни още военният министър.

От политическа гледна точка ние бихме и ще участваме в хуманитарната мисия и налагането на въоръжено ембарго в Либия, изтъкна още той. Фрегата „Дръзки” обаче заминава в размирния район, съобщи още Аню Ангелов. Той уточни, че от военнотехническата експертиза ще зависи кога фрегата ще тръгне към Либия, но добави, че е разпоредил да започне подготовката на „Дръзки”, така че да се спести време и да не се чака вземането на политическо решение.

Междувременно стата ясно, че стратегическият либийски град Адждабия от тази сутрин вече е в ръцете на бунтовниците, съобщиха от града журналисти на Франс прес, цитирани от БТА. Силите, верни на Кадафи, които вчера бяха бомбардирани, са напуснали позициите си на източния вход към града. Там са останали сами опожарени танкове. Обстановката в Адждабия е спокойна. Бунтовниците празнуват победата си с надуване на клаксони. Адждабия се намира на 160 км южно от Бенгази, основната база на либийските бунтовници.