Това заяви в интервю за Дир.бг. политологът Антоний Гълъбов, коментирайки политическата 2017 г. 

- Имаше ли стабилна коалиция през изминалата 2017 г., след като се състояха  непрекъснати скандали между коалиционните партньори и се създаваше чувството, че коалицията непрекъснато се клати?


- Може би най-важната промяна на тази година е свързана с движението на обратната посока към политически модел с два основни субекта. През изминалите години отчетливата доминация на ГЕРБ и много слабата позиция на БСП създаде представата за това, че всъщност има тенденция на развитие на политически модел с една политическа сила, която доминира. Така, че през тази година, след президентските избори, имаме възстановяване на влиянието на втория политически център около БСП. Това променя като цяло динамиката в политическия живот.

Едновременно с това важно е да се подчертае, че завръщането в някакъв смисъл на БСП на политическата сцена, не е по линия на изграждане на алтернатива, а по-скоро по линия спрямо на конфронтиране на управляващата коалиция и по-конкретно спрямо ГЕРБ.

От гледна точка на коалиционната култура на ГЕРБ спрямо кабинета "Борисов 2", това правителство е с не по-малко сложна архитектура, тъй като Обединените патриоти всъщност са само предизборна коалиция. Това са три отделни политически формации, които имат самостоятелната си политическа тежест. Това, което е много важно, за да се разбере доколко коалицията е стабилна или не, е самото коалиционно споразумение, тъй като то предполага категорична подкрепа за приоритетите записани в управленската програма, но и позволява на всеки от участниците в управляващото мнозинство да води собствена политика и предлага собствени решения извън обхвата на управленската програма. Така, че този дизайн позволява от една страна да се поддържа съгласие по приоритетите, които са подписани и в същото време да сме свидетели на различен тип тълкования и поведение в други сфери.

- Кое бе, според Вас, най-важното ни събитие в политическия ни живот през 2017 г.?

- Трудно е да се определи събитие, по-скоро вниманието е фокусирано върху подписване на договора за сътрудничество и добросъседство с Македония.

Но по-скоро е процес на радикализиране на политическия дебат, на максимално изостряне на политическото противопоставяне, който поне засега не дава резултати, но ще определя най-вероятно тона и през следващата година.

- Оставаме с впечатлението, че и кабинетът "Борисов 3" работи на принципа "две крачки напред, една на назад" - примери са решенията за лекарствата, лифта на Банско, БАН. Има ли такава тенденция и не говори ли това за несигурно управление?

- Това е модел на управление, който следва ГЕРБ. Модел на управление, който е много чувствителен към генериране на всякакъв тип граждански протести. Това създава усещането за неустойчивост. Но в същия момент показва, че това по-скоро е начин да бъде изравнявано напрежението и да бъдат компенсирани тези протестни нагласи в обществото, така че да не се стигне до радикализирането им. От тази гледна точка изглежда, че управлението е непоследователно, но в същото време постига цели. Това е просто различен стил на правене на политика. Въпрос на време е да разберем доколко онова към, което се стремят съответните протестиращи групи наистина е в техен интерес. Но така или иначе, имаме демонстрирано разбиране през годините за това, че там където възникне някакво гражданско напрежение, там трябва да бъде отворено пространство за диалог и евентуално за промяна на предварителни решения.