Това обяви вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов пред БНТ.
Според него това е един от начините да се спаси българската националност, която намалявала с бързи темпове.

"Ще предложим формули за стимулиране на раждаемостта до трето дете. Ще се опитаме да направим третото дете дете на държавата. Това обаче не означава, че ще се подкрепя безконтролното раждане на деца", уточни той.

Пред журналиси по-късно той поясни, че раждането на трето дете ще се стимулира финансово, като се поемат такси за детска градина, дават се помощи за дрехи, учебни помагала, така че третото дете да не се превръща в тежест за семейството, а да бъде насърчавана раждаемостта. По думите му броят на семействата с три деца у нас е много малък.

Той добави, че мерките ще бъдат заложени в съвместната управленска програма с хоризонт 2020 г., която все още не е съгласувана. Те са изготвени след внимателен анализ на раждаемостта както сред българите, така и сред ромите. По думите му проблемът с малцинствата и гетата, в които живеят не е толкова голям. За сравнение той даде квартал "Моленбек" в Брюксел, който е заселен почти изцяло от мюсюлмани и е смятан за място, където живеят крайни ислямисти.

"Напрежението в Асеновград е проблем, който тлее отдавна в България, но е напълно разрешим с механизмите, които държавата има. Решението е хората от гетата да бъдат изведени от там. Освен това, трябва да се разреши икономическият проблем, който обаче не трябва да бъде на база безвъзмездни помощи, а помощи срещу труд", каза още Симеонов.

Една от мерките е да се създадат полицейски управления в тези квартали, защото такова присъствие ще респектира и подпомага поддържането на реда.

"Държавата трябва да се възползва от обстоятелствата, че става дума за хора, живели по българските земи с векове и че като цяло има отдавна създадени взаимоотношения на търпимост между тях и българското население. Естествено, трябва да се добавят и някои по-категорични и твърди мерки, с които да се премахне вредното въздействие на внушенията на т. нар. правозащитни, ромски, цигански и всякакви организации, които внушават на циганския етнос, че има само права, а няма задължения", категоричен беше вицепремиерът.

Той изтъкна, че до края на 1989 г. не е имало проблем с циганския етнос и призна, че опозицията е била права, че основна причина за проблема при циганите е трудовата им незаетост. В този смисъл, по думите на Симеонов, има много работа за "етносите" в сектора на "ръчния труд, общите дейности".

"Навсякъде има пространства за почистване, нужда от поправки на улици, тротоари, други по-малки обекти, които се финансират от общините. Освен това циганите могат да бъдат заангажирани и в големите обекти по европейски програми", каза още Валери Симеонов.

Още през септември 2014 година от ГЕРБ обявиха, че предвиждат в програмата си тридетен модел.