Агенцията цитира и телевизия Ал Маядин, според която е имало само един опит да се провали прекратяването на огъня, установено под натиска на Русия и САЩ.

Рано сутринта неизвестни бойци са изстреляли 8 реактивни снаряда по три квартала, в които живеят християни – Ждейда, Майдан и Ел-Азизия. Загинал е един човек, няколко са ранени.

Всички военни действия в Алепо са спрени за 48 часа, съобщава и командването на въоръжените сили на Сирия, които контролират част от разделения град.

Продължено е и действието на „режима на тишина“ в района Източна Гута край столицата Дамаск и в северната част на провинция Латакия. Военните действия там първо бяха спрени на 30 април по инициатива на на руската и американската страна, след съгласуване със сирийското правителство и с умерената опозиция.

Съдбата на примирието в Сирия в голяма степен зависи от това дали ще бъде прекратена военната ескалация в Алепо, пояснява ТАСС, цитирайки ненаименувани експерти.

От своя страна пратеникът на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура е подчертал, че „прекратяването на огъня в Алепо ще спомогне за възобновяване на междусирийските преговори в Женева".

На заседанието на Съвета за сигурност снощи Джефри Фелтман, заместник на генералния секретар на ООН по политическите въпроси, призова всички страни в конфликта в Сирия „незабавно да започнат да спазват споразумението за прекратяване на огъня в Алепо“.

Неговият колега по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън съобщи, че в града в последните седмици са загинали стотици мирни, жители, включително десетки жени и деца. Той призова незабавно да се сложи край на „кланицата в Алепо“.

Според сирийския анализатор Турки Хасан, цитиран от ТАСС, в Алепо е извънредно трудно да се отдели т. нар. умерена въоръжена опозиция от терористите от групировката „Джебхат ан-Нусра“.

В различни райони на града "бойците на всички антиправителствени сили воюват в една коалиция, в един окоп“, е подчертал Хасан.

Джихадистите от „ан-Нусра“ са продължавали бойните действия в северозападните покрайнини на Алепо до последния момент снощи, съобщи Интерфакс, позовавайки се на руския център по помирението на враждуващите страни в Сирия.

Нападателите са обстрелвали с реактивна артилерия три квартала, има убити и ранени военнослужещи и цивилни, се казва в бюлетин на центъра.

„Въоръжени формирования, причисляващи се към опозицията заедно с бойци от „Джебхат ан-Нусра“, са предприемали опити за настъпление с цел да завземат квартала Аз-Захра. След като понесли загуби в боя, те отстъпили на изходни позиции“, пише в бюлетина.

Вчера и западните информационни агенции съобщиха за крайно ожесточени сражения с много жертви в Алепо, независимо, че „режимът на тишина“ вече беше по принцип договорен.

Големият град е разцепен от 2012 г., припомня ТАСС. Западната част, където са се преместили повечето жители и където живеят и християни е под защитата на сирийската армия. А източната е под контрола на 20-ина въоръжени групировки. Техните тилови бази са близо до границата с Турция.