Това заяви за Дир. бг Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Предложението, което се гласува в Народното събрание, е да се хармонизира акциза със ставката за тютюн за свиване, която е от 152 лева. Ние предложихме първоначално през тази и следващата година да има нулева ставка, за да се види има ли интерес от страна на компаниите нагреваемото тютюнево изделие да попадне и на българския пазар и от друга страна какъв ще е интересът на потребителите. Освен това трябва да се види и как ЕС ще хармонизира ставката, което ще се случи вероятно през 2018 г., коментира Ганев.

Новият продукт, който все още го няма на българския пазар, се продава вече в Румъния, Гърция и Сърбия. Има го в поне 9 страни-членки на ЕС. Тези държави са си въвели дефиниция за него. А данъчната основа е почти навсякъде такава, каквато се обсъжда и в България. Тя се определя на количество тютюн, а не на късове цигари, защото тютюневите негоряеми продукти се различават - едни имат късове други нямат.

Акцизът в повечето страни е между 60 и 70 евро, което е близо до тази граница от 150 лева, която се замисля и за България. Например в Латвия тя е 62 евро, в Словакия - 74 евро, в Румъния - 86 евро, дефакто това което се предлага за България е 78 евро. Единствено в Сърбия ставката е доста по-ниска - 22 евро на килограм тютюн. Мисля, че има страни където все още не е наложен акциз, но тези продукти са влезнали, дефакто и са с нулева ставка и оперират като електронни цигари, заяви Петър Ганев.

- Каква е разликата между електронната цигара и новите изделия

- Говорим за продукти, които ги няма все още на българския пазар, който трябва да бъде отворен за новите изделия. Именно за това би трябвало да сме подготвени и със законодателството си. В нагреваемите тютюневи продукти има тютюн, докато в електронната цигара няма тютюн, а има само никотин и някакви аромати. При нагреваемите изделия има електронен елемент, който нагрява тютюна и е един и същ. Докато самият продукт (наподобяващ цигара) е за еднократна употреба.

Продуктите на отделните компании обаче са различни - потребителите ще изберат това, което най-добре им пасва на вкуса. Това, което различава новият тютюнев продукт от обикновената цигара, е че тютюнът не гори. Това избягва голяма част от вредните здравни последици от тютюнопушенето. Според експерти голяма част от вредата на обикновената цигара се корени в това горене на тютюна, химията, която гълташ при пушенето. Когато тютюнът не гори, а се нагрява, поемаш химически много по-леки неща, за което говори и научната литература. Т.е. вредните вещества, които поемаш при новия тютюнев продукт, са по-малко вредни в сравнение с цигарите, обясни Ганев.

- Защо е необходимо българското законодателство да бъде подготвено за този продукт

- В момента тези изделия няма как да бъдат произведени в България, те трябва да бъдат внесени отвън. За момента те се произвеждат от големите международни тютюневи компании. Има възможност въобще да не може да бъде осъществен внос, ако не подготвим законодателството си, тъй като на митницата може да не разрешат вноса, защото е възможно да кажат, че това е един вид акцизна стока. Това не е изключено, тъй като новият продукт съдържа тютюн, пък няма подходящ акциз за него.

Тестово най-силно новият продукт е навлязъл в Япония, където 7-8% от целия тютюнев пазар е именно на такъв тип продукция.

Там хората са по-отворени към иновации, но вече го има и в Европа и съседни наши държави. Има някакъв интерес тютюневия продукт да навлезе и в България. Ние нямаме причина да си затваряме пазара за подобна иновация, която освен всичко останало от здравна гледна точка е за предпочитане пред обичайната цигара. Така, че нямаме причини да спираме такъв вид продукт, точно обратното. За това трябва да бъде въведена акцизна рамка за новия продукт.

- Какви ще бъдат цените на новия нагреваем тютюнев продукт

- Ние не знаем самите компании на каква цена биха пуснали нагреваемите продукти в България. Едва ли ще бъде нещо много евтино, по-скоро сходно с цената на кутията цигари, като разбира се, ще зависи какъв клас ще е.

Тази нова рамка, която предлагаме, от 0 до 152 лева акциз, се отнася само за новите нагреваеми продукти, тя няма да засяга електронните цигари. Така, че оскъпяване на електронните цигари, които са на пазара, няма да има.

Най-малкият акциз при изделията за пушене е този на тютюна, който си купуваш, за да си свиваш сам цигари. Очакванията са, че облагането на новите изделия следва да е между нула лева на килограм тютюн до горната граница, с който се облага тютюна за свиване. Предложението ни бе в краткосрочен план да се въведе нулева ставка, имаме предвид тази и следващата година, за да се види това как влиза на пазара, да се види в Европа, как се хармонизира.