Това каза бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай пред bTV по повод  консултантските хонорари на лидера на движението, цитиран от БГНЕС. Това е официализиране на всичко, което ставаше през годините, когато той беше в управлението, каза Октай.

В петък парламентарната комисия за борба с корупцията реши докладът по преписката за конфликт на интереси срещу Доган за хонорара му от 1,5 млн. лв. да  бъде изпратен във Върховния административен съд (ВАС).

"Доган говореше за порции от властта, за обръчи и как работят с различни групировки, когато частни компании вземаха държавни проекти. За никого не е тайна, че през годините Доган работеше в тясно сътрудничество с "Мултигруп” и един от най-големите конфликти беше и това. Винаги съм казвал, че докато съм фактор в партията ДПС, няма да допусна да сме филиал на икономическа групировка", допълни Октай.

По думите му, за никого не било тайна близкото партньорство на Доган с Илия Павлов и по-късно с Николай Вълканов (бивш вицепрезидент на “Мултигруп”). От сделка с Вълканов трябвало "да се вземат стотици милиони".

През март стана ясно, че изплащането на хонорара е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Вълканов.

"Фирмата, която изплаща консултантския договор на Доган по "Цанков камък” е "Минстрой”. Хонорарът е подкуп за това, че е избран "Минстрой” да бъде в този голям проект, където са похарчени над 400 млн. евро. Това е дадено като консултантски хонорари и това е наглостта на цялата ситуация и коментарите са, че видите ли може да последва само търсене на конфликт на интереси, а всъщност това е даване на подкуп, търговия с влияние в огромни размери", коментира Октай.

Той не се страхува от контраатака и обясни, че каквото имал в ДПС, всичко изчистил. "В съда съм си защитил правата и аз съм единственият човек, който е осъдил за клевета Доган за 1 лев”, припомни Октай.

По думите му още преди години кумът на лидера на ДПС - полк. Йордан Йорданов, директор на фирма на "Мултигруп”, намекнал, че Доган е милионер в зелено. "Полк. Йорданов каза, че Доган никога не е имал собствен бизнес, а по-скоро е обслужвал бизнес групировки. Основно при преструктурирането на "Мултигруп”, бяха организирани много подструктури, т. нар. обръчи, които се обслужваха от Ахмед Доган", коментира още Октай.

По-късно днес стана ясно, че делото за доклада по преписката за хонорара на Доган ще бъде на 2 септември от 10 ч. във Върховния административен съд. Заседанието ще бъде открито.