Великобритания обеща да изпрати военнослужещи в помощ и на други африкански правителства в региона, които се борят срещу надигащия се ислямски радикализъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
До 240 британски военни инструктори ще бъдат изпратени като част от две отделни мисии за обучаване на африкански армии - 40 военни инструктори в Мали в състава на мисия на Европейския съюз и още 200 в англоезични африкански страни, съобщи говорителят на британския премиер Дейвид Камерън.
Най-малко други 70 британски военни ще бъдат ангажирани в логистични операции. Говорителят подчерта, че британци няма да участват в бойни мисии и изрази британската позиция, според която е най-добре начело на операцията в помощ на правителството на Мали да бъдат африкански сили.

Франция ще отпусне още 47 милиона евро като допълнителна военна логистична помощ за африканските сили в Мали и за малийската армия, съобщи в Адис Абеба френският външен министър Лоран Фабиюс, предаде Франс прес.
Фабиюс участва в международна донорска конференция, започнала днес в централата на Африканския съюз в Адис Абеба. Целта на форума е да бъдат събрани стотици милиони долари за африканските сили, участващи в интервенцията в Мали.

Президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара, който е и ръководител на Икономическата общност на държавите от Западна Африка (ЕКОВАС), каза на донорите, че са необходими най-малкото 950 милиона долара. Според Уатара, за да се освободи северната част на Мали от ислямските екстремисти, са необходими най-малкото 10 000 войници, а не 3000, каквито са били първоначалните планове. Временният президент на Мали Диокунда Траоре призова всички страни да подкрепят правителството му и малийската армия. Траоре заяви, че решителната интервенция на френската армия е спряла настъплението на "общия враг", както той се изрази, имайки предвид ислямистките бунтовници, които обвинява в наркотрафик.

На днешната конференция САЩ обещаха най-голямата пряка помощ от 96 милиона долара за африканските сили в Мали. Япония обяви, че ще отпусне 120 милиона долара за подпомагане на бежанците и други засегнати от кризата, а Канада обеща 13 милиона долара. Китай заяви, че има готовност да предостави 1 милион долара на Африканския съюз.