Това обяви руският премиер Владимир Путин след вчерашната си среща с Бойко Борисов. АЕЦ "Белене" ще се изплати за по-малко от 20 г., което е по-малко от срока, за който една централа се изплаща в Русия, заяви пък Сергей Кириенко, генерален директор на "Росатом". Той посочи, че атомните централи в Русия се изплащат за срок 25 години и като се има предвид че срокът за работа на АЕЦ е 60 г., за рентабилен се смята проект, който се изплаща за 25-30 година, т.е. за половината време от живота на АЕЦ.

Руската страна е посочила конкретна твърда цена на АЕЦ "Белене", но той не може да я назове по договореност с българската страна. Тази цена вече е предадена на българските власти, но е тайна по настояване на българското правителство. Кириенко уточни, че тази цена в бъдеще няма да се променя. "Връчихме на българските си партньори окончателната фиксирана цена, която няма да подлежи на по-нататъшна ескалация", каза той. "Основното оборудване за АЕЦ ще бъде доставено още през следващата година. Затова още днес можем да говорим за основните параметри на цената", съобщи Кириенко.

Ръководителят на "Росатом" отново изрази готовността на оглавяваната от него корпорация да участва като инвеститор в АЕЦ "Белене". Кириенко посочи, че не става дума за контролния пакет в бъдещата централа.

От българска страна обаче Трайчо Трайков отрече да е постъпвала нова конкретна оферта за ядрената централа. "Това, което е предложено, е старото им желание тя да струва 4 млрд. евро плюс максимално възможната ескалация от 2,3 млрд. евро, това не го смятам за някакво ново предложение", посочи министърът.