Целта е да се излезе коректно от проекта, без да се съдят двете държави, каза премиерът Бойко Борисов по повод визитата.
В разговора с Путин му казах, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения с един проект, по който и двете страни нямат яснота. Разчитаме на мисията на министър Добрев – да успее да ги анулира при преговори и най-вече истински се надявам президентът Путин да удържи на думата си, че ние ще се разделим по този проект дружески и ще започнем работа по АЕЦ „Козлодуй”, каза вчера пред журналисти премиерът.

Днес Добрев каза по Нова телевизия, че основната задача - намирането на стратегически инвеститор за "Белене" била невъзможна според консултанта HSBC. Точно това накарало правителството да вземе решение за приключване на проекта.

София, която спира втори голям проект с Русия (след нефтопровода Бургас-Александруполис), освен това продължава да разчита да бъде намалена цената на доставяния руски природен газ, отбелязва "Комерсант" в статия "Росатом изгуби България", предаде БНР. Според източници на изданието обаче и без скандала около АЕЦ "Белене", никой не е обещавал отстъпки на България по този въпрос.

Страните имат и друга почва за конфликт. На площадката, подготвяна за "Белене", се планира построяването на "съвременна газова електростанция", заяви Бойко Борисов. За този проект ще бъдат използвани изчисленията на консултанта HSBC, в които трябва да бъдат заложени тарифите за електрическа енергия в България и съседните страни. Станцията може да работи с гориво, което ще идва по бъдещия газопровод "Южен поток" (проект на "Газпром") и "Набуко" (проект на Европейския съюз), заяви премиерът, давайки да се разбере, че България има с какво да окаже натиск върху Русия, пише "Комерсант", цитиран от БГНЕС.
Нещо повече, Бойко Борисов се е опитал да постави условия на Москва, искайки от Владимир Путин доставки на газ без посредници (става дума за швейцарската Overgas Inc) и намаления на съществуващите цени.
"Казах му, че Германия плаща 330 долара за руски газ, а България – почти 600 долара", разкри Борисов същността на своя разговор с Путин.

РИА Новости цитира руски експерт, според когото готовият реактор за АЕЦ "Белене" ще престои на склад поне десет години. "Не може просто така един ядрен реактор да се прехвърля от площадка на площадка, когато липсват технико-икономическо обоснование и експертиза, а и изобщо няма проект за нов енергоблок за АЕЦ "Козлодуй", казва Владимир Грачев, председател на Обществения съвет на "Ростехнадзор", службата, която контролира безопасното използване на ядрената енергия.
РИА Новости е потърсила мнението на руския партньор по проекта - "Росатом". Представител на корпорацията заявил за агенцията, че изчакват официалното уведомление на българската страна за отказа от АЕЦ "Белене".

Одобрявате ли отказа от АЕЦ "Белене" (анкета)