За плановете на Пхенян става ясно от фотоматериали, публикувани на сайта на севернокорейската държавна информационна агенция. Севернокорейските военни планират да нанесат и удари по цели в щата Тексас.

На съвещание с военни по-рано днес Ким Чен-ун подписа "окончателен план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по континенталната територия на САЩ и островите Хавай и Гуам, а също и по Южна Корея" в случай на провокации, предаде официалната агенция КЦТА, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Държавната агенция публикува снимки на лидера от съвещанието в един от командните пунктове. На заден план се вижда карта с надпис „План за удар по континенталната част на САЩ”. На нея са обозначени целите на ракетните удари.

На 26 март Северна Корея приведе армията си в повишена бойна готовност и нареди на стратегическите си ракетни войски да се подготвят за евентуални удари срещу американските военни бази на островите Гуам и Хавай и в САЩ.

Ким Чен-ун се закани, че ракетните му войски са готови "да уредят сметките със САЩ" в отговор на включването на американски бомбардировачи Б-2 в съвместни учения на САЩ с Южна Корея, предаде АП, цитирана от БТА.
Севернокорейският лидер бе категоричен, че страната му няма да наблюдава пасивно "подготовката на САЩ за агресия" и ще направи всичко необходимо да защити своя суверенитет. КНДР ще отвърнат на ядрения шантаж от страна на САЩ с безпощадна ядрена атака, подчерта той.
След получаване на съответната заповед "бойците от Корейската народна армия с един удар ще превърнат в пепел (противниковите бази)", добави председателят на държавния комитет за отбрана.

Южнокорейските въоръжени сили регистрираха повишена активност в базите за ракети със среден и голям обсег на Северна Корея, съобщи по-късно агенция Йонхап, цитирана от ИТАР-ТАСС. В съответните райони активно се движат по-специално автомобили и войски. Според военни източници поделенията са поставени в готовност.

"Има вероятност те да нанесат реален удар", смята източник на Йонхап. Според специалисти от Сеул, КНДР е поставила на бойно дежурство близо хиляда балистични ракети. Около 700 от тях са модернизирани съветски образци тип "Скъд" с далечина на полета 300 до 500 километра, а още 300 - балистични ракети "Нодон" с обсег 1300 километра. Те могат да поразяват цели в Южна Корея и в по-голямата част от територията на Япония.

Десетки хиляди военнослужещи, работници, служители и студенти участваха днес в голям антиамерикански митинг на централния площад в столицата на Северна Корея. Те заявиха, че подкрепят държавния лидер Ким Чен-ун, призовал армията и народа да отговорят с твърди мерки "на провокационните военни действия на САЩ и Южна Корея", предаде ИТАР-ТАСС.
Участниците в митинга са готови "да изтрият от лицето на земята американските агресори", да отвърнат със "свещена война" на провокациите на южнокорейския режим, "накърняващ достойнството на ръководството на народната република". Чуха се призиви "с цената на живота си да защитим ЦК на Корейската трудова партия начело с Ким Чен-ун".
Чуждестранните журналисти, акредитирани в КНДР, включително кореспондентите на ИТАР-ТАСС и на китайската агенция Синхуа, не получиха покани за митинга, отбелязва руската агенция.

Радиостанциите в КНДР излъчват популярни патриотични и народни песни, също и военни маршове. В дипломатическото градче, където се намират чуждестранните мисии, тази сутрин се чуваха далечни артилерийски залпове.

Ръководствата на действащите в Северна Корея международни хуманитарни организации приканват персонала да запази спокойствие, да не се поддава на паника и да не разпространява непотвърдени слухове.

Обстановката на Корейския полуостров се изостри, след като през декември Пхенян изстреля сателит, а миналия месец извърши трети ядрен опит. В отговор Съветът за сигурност на ООН разшири санкциите срещу КНДР. Северна Корея заяви, че не признава "престъпните" резолюции, приети според нея под натиска на САЩ и с активното участие на Сеул. В момента САЩ и Южна Корея
извършват мащабни двумесечни маневри, които според севернокорейски медии "имитират ядрена война.
Северна Корея обстрелва остров на границата с Южна Корея през ноември 2010 г., при което загинаха четирима души.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви снощи, че решението на Вашингтон да включи два бомбардировача Б-2 в учения с Южна Корея тази седмица е било част от обичайни тренировъчни маневри и не е имало за цел да предизвика реакция от Северна Корея, предаде Асошиейтед прес. Хейгъл призна обаче, че провокативните действия и войнстващият тон на Северна Корея през последните седмици са повишили опасността в региона. "Трябва да осъзнаем тази реалност", добави той.