"Нашите военнослужещи и военни специалисти са там (в Сирия), за да поддържат руската техника и да помагат на на сирийската армия да я използва", каза Лавров на пресконференция руският  в отговор на въпрос на ТАСС.

Според него е необходима координация между руската армия и Пентагона, за да се избегнат неволни инциденти около Сирия, където и двете държави имат военно присъствие, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че американското министерство на отбраната преустанови оперативното сътрудничество с руските въоръжени сили, то трябва да бъде подновено, тъй като и Русия, и САЩ извършват операции в и около Сирия, смята министърът.

"Само с удари по въздух няма да бъде победена "Ислямска държава". Нужно е взаимодействие със сухопътни сили, а най-ефективна и мощна от всички, борещи се срещу "Ислямска държава", е сирийската армия", каза Лавров и призова членовете на коалицията да започнат сътрудничество с правителството и армията на Сирия.

"Подкрепяме не сирийския режим, а борбата му срещу така наречената „Ислямска държава“, която нито представлява исляма, нито е държава“, посочи министърът.

Лавров съобщи, че Русия от известно време извършва военни учения в Средиземно море, които са в съответствие с международното право.

Берлин: Русия да се включи по-активно

Германия ще приветства евентуално засилване на руския ангажимент в борбата срещу "Ислямска държава", каза говорителят на външното министерство Мартин Шефер.

"Мисля, че ще приемем радушно по-активно включване на Руската федерация и руския президент в борбата срещу ИДИЛ ("Ислямска държава"), предвид опасностите, произтичащи от ислямския тероризъм", каза Шефер на редовна пресконференция в Берлин.

На утрешната среща в Берлин на външните министри от "нормандската четворка" за кризата в Украйна, вероятно ще бъде обсъждана и ситуацията в Сирия, допълни той.
Шефер каза, че информациите за руски военни действия в Сирия са важно развитие по темата, което ще бъде коментирано в кулоарите на срещата.