Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на заседание на колегията на оглавяваното от него министерство, предаде БНР.

Той каза, че руската страна предлага на Съединените щати, като съпредседател на Групата за подкрепа на Сирия, от 25 май да пристъпят към съвместни действия с Русия и авиацията на международната коалиция по планиране и нанасяне на удари по отряди на групировката "Джебхат ан-Нусра", въоръжени формирования, които не поддържат прекратяването на бойните действия и конвои с оръжия и боеприпаси, които нелегално преминават границата с Турция.

Атаки по граждански обекти и населени места ще бъдат изключени.

Сергей Шойгу обясни, че предложението е било координирано със сирийското правителство и е било обсъдено с американски военни експерти в Аман.

Министърът отбеляза, че около 140 групировки в Сирия са се присъединили към примирието благодарение на усилията на Вашингтон.

Шойгу уточни, че тези мерки ще бъдат предприети със съгласието на правителството в Дамаск, но отбеляза, че Русия си запазва правото едностранно да нанася удари по "международни терористични организации и незаконни въоръжени формирования", които не участват в режима на прекратяване на огъня.

Споразумението за прекратяване на враждебните действия в Сирия влезе в сила на 27 февруари.

То не обхваща групировките "Ислямска държава" и Фронт "Ан Нусра", както и други групи, обявени за терористични с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Ситуацията в Сирия остава сложна, но Русия се надява, че сътрудничеството й със Съединените щати ще доведе до коренни промени в страната. Това обяви руският президент Владимир Путин на 10 май  на среща с генерали от армията в черноморския курорт Сочи.

Пентагонът отхвърли предложението на Русия за съвместни удари

Говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис подчерта, че Вашингтон и Москва не си сътрудничат във военен план в Сирия.

"Ние не си сътрудничим и не координираме с руснаците военните операции в Сирия", каза той.