На 25 март сирийската армия отвоюва от "Ислямска държава" средновековната крепост на Палмира,

Министерството на отбраната в Москва ще отправи предложението си за участие в разминирането "към оглавяваната от САЩ коалиция в най-скоро време", каза военно-дипломатически източник на ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му, това може да бъде сторено чрез руския център за помиряване на страните в конфликта или чрез руските представители в оперативния център за спиране на огъня към международната група за подкрепа на Сирия в Женева.

Министерството разчита "ако не цялата коалиция, то поне някои нейни членки да подкрепят руската инициатива".

Русия прехвърля вече в Сирия сапьори с роботи и кучета, специално обучени да търсят мини, съобщи днес шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов.

Общият брой руски сапьори и водачи на кучета, изпратени в града, ще достигне около 100 души.

Разминирането на Палмира ще започне веднага, щом руските и сирийските военни приключат разузнаването на терена; предвижда се операцията да трае най-малко няколко месеца, каза Герасимов.

Той покани и други страни да вземат участие в разминирането на Палмира.

Предстои сапьорите да разминират не само историческата част на града, но и жилищните квартали, също и подстъпите към Палмира.

В археологическия комплекс на сирийския град Палмира досега са били обезвредени 150 бомби, заложени от групировката "Ислямска държава".  

От направени снимки се вижда, че много статуи са били повредени по време на 10-месечната окупация на "Ислямска държава".

До някои отдалечени места, включително гробниците, достъпът е невъзможен, защото там са поставени стотици мини.

Възстановяването на древния сирийски град от пораженията, нанесени от радикалната групировка „Ислямска държава“, ще продължи пет години, съобщава германският телевизионен канал ZDF. Това сочат оценките на екип от експерти, който е огледал на място щетите.

САЩ не планират да участват във възстановяването на Палмира 

Съединените щати не планират да участват в работата на ЮНЕСКО за възстановяване на сирийския град Палмира, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Не са ми известни каквито и да е планове на САЩ в контекста на намеренията и опитите на ЮНЕСКО или участие в нейните посещения в Сирия“, каза Кърби.

В същото време той отбеляза, че Съединените щати, по принцип, подпомагат работата на ЮНЕСКО в тази област.

ЮНЕСКО приветства освобождаването на завзетите досега от "Ислямска държава" антични паметници в сирийския град Палмира. 

В декларация на Ирина Бокова, генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, по този повод се казва:

"Приветствам освобождаването на археологическата зона на Палмира, града мъченик, който е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и въплъщава паметта на сирийския народ, ценностите на културното многообразие, търпимостта и откритостта, направили този район люлка на цивилизацията".