"Иран няма да повтаря своето предупреждение. Вражеският самолетоносач беше преместен в Оманско море заради нашето учение. Препоръчвам на американския самолетоносач да не се връща в Персийския залив", каза Салехи, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
Той не посочи името на самолетоносача, но в района се намира американският военен кораб "Джон Стенис".

Главнокомандващият на иранските военноморски сили Хабибола Саяри заяви, че няма нужда чужди сили да поддържат сигурността в Персийския залив.
"Ние можем да поддържаме сигурността в залива и присъствието на чужди сили не е нужно. Иран действа въз основа на международното право и в нашите териториални води не може да има чужди войски", заяви той.

Техеран омаловажи днес предупрежденията за затваряне на стратегическия за световния превоз на петрол Ормузки проток, посочи ДПА.

Миналия месец първият вицепрезидент Мохамад Реза Рахими предупреди, че Иран може да затвори протока, ако му бъдат наложени петролни санкции. Предупреждението беше повторено от няколко ирански командири при 10-дневното иранско военно учение в Персийския залив.
"Маневрите просто целяха да засилят сигурността в Персийския залив", каза говорителят на външното министерство Рамин Мехманпараст. "Главното послание на маневрите беше, че тази сигурност би трябвало да бъде постигната от държавите в региона без каквато и да е външна намеса", заяви той.

Мехманпараст не коментира предупрежденията на Рахими и висшите военни. Говорителят каза също, че международните преговори за иранската ядрена програма скоро ще бъдат възобновени.
"Ние просто чакаме Аштън (върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън) да уточни датата и мястото. След това Джалили (иранският главен преговарящ по ядрените въпроси Саед Джалили) и неговият екип ще уточнят позицията на Иран", заяви той.

По думите му се очаква този месец в Иран да пристигнат инспектори на Международната агенция за атомна енергия.

Пентагонът заяви, че не търси конфронтация с Иран за преминаването на кораби през Ормузкия проток, въпреки че отхвърли заплахата на иранските военни.
"Интересът ни е в безопасното и сигурно придвижване на корабите, които преминават транзитно през Ормузкия проток. Такова е нашето желание," заяви говорителят на министерството на отбраната Джордж Литъл.
"Никой в това правителство не се стреми към конфронтация за Ормузкия проток. Важно е да свалим градуса на напрежението", добави той.

По-рано днес американските военни казаха, че ще продължат да изпращат авионосни ударни групи в Персийския залив като част от "редовните планирани придвижвания" и в съответствие с международното право.

През Ормузкия проток преминават около 40 процента от световния транзит на петрол, пренасян с тенкери.
Преди дни заплахата на Иран за затваряне на Ормузкия проток повиши цената на петрола и провокира ново напрежение. САЩ обаче възприеха твърда позиция спрямо Иран, а Саудитска Арабия заяви, че арабските страни от Персийския залив са готови да компенсират недостиг на ирански петрол.