Церемонията се състоя във военноморската база "Бургас" в сряда следобед, предаде БТА.

Фрегатата ще се включи в операцията на НАТО "Обединен защитник" в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. На борда на кораба има 160 души екипаж, сред които и седем жени, а командир на плавателния съд е капитан II ранг Панчо Панчев.
Всички са напълно екипирани, осигурено е оборудване, каза министър Аню Ангелов. Той информира, че фрегатата няма да влиза в териториалните води на Либия и няма да бъде под обстрел. Ще изпълнява задачи по патрулиране и проверяване на съмнителни морски съдове.

Днес от обед родители, съпрузи, приятели и роднини изпращаха своите близки - военни. Повечето споделиха, че ги изпращат със смесени чувства, макар и някои да признаха, че това няма да е първото подобно участие в мисия или учение на близките си. Други казваха, че са горди, но и малко притеснени, защото все пак мисията им е на място, където има война, предаде "Фокус". Всички пожелаваха попътен вятър, здраве и скорошно завръщане на матросите, и офицерите от „Дръзки”.

Отец Стилян от църквата „ Св. Никола” от град Черноморец освети кораба и пожела благополучие на войните.  Екипажът получи и подаръци от официалните лица – две икони на „Св. Николай чудотворец”, една на „Св. Георги Победоносец” , а кметът на Бургас им дари статуетка на закрилника на Бургас Св. Николай Чудотворец.

По време на изпращането командирът на кораба капитан ІІ ранг Панчо Панчев каза, че фрегата е в отлично състояние, а момчетата са мотивирани . До 31 май „Дръзки” трябва да е в зоната на операцията, а на 4 юни ще бъде отново във военноморска база Бургас.

Мисията на фрегатата ще струва около 1,5 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на отбраната. Основните разходи са за прегледи на боеспособността и за личния състав. С 50 процента се увеличава месечното възнаграждение на 160-те души екипаж на "Дръзки", те ще получават и командировъчни - от 51 до 53 евро на ден, в зависимост от званието.

В момента край бреговете на Северна Африка патрулират кораби на НАТО, сред които 7 турски.