Това заяви официалният представител на Националния преходен съвет Али Ауджали, цитиран от РИА Новости.

Не желаем наземна операция на чужди въоръжени сили в Либия. Опозицията е способна самостоятелно да се справи с Кадафи, но продължаваме да се нуждаем от въздушните удари на коалицията и от помощ под формата на снабдяване”, подчерта Ауджали, който е на посещение във Вашингтон, предаде "Фокус".

Той увери Вашингтон, че сред либийската опозиция няма радикални елементи и ислямисти, но коалицията трябва да побърза с оказването на помощ, докато тези хора не са се появили в страната.

„Всички в САЩ ме питат, какво представлява либийската опозиция и няма ли в нея екстремисти и членове на „Ал Кайда”. Обществото в Либия по традиция се придържа към умерени възгледи, сред нас няма радикали. В редиците на опозицията има няколко учени, професори от университета в Бенгази. Засега няма представители на „Ал Кайда”. Ние просто искаме промени, свобода и спазване на гражданските права”, подчерта Ауджали.

По-рано либийските опозиционни сили в Мисрата отново поискаха въздушна подкрепа от международната коалиция, за да отвърнат на нападенията на тежката артилерия на силите на Кадафи, които бомбардират града от месец, предаде АФП, позовавайки се на говорител на опозицията.
Самолетите на НАТО, чиято мисия е да защитава цивилното население, дори не летят над региона”, заяви анонимният говорител на опозицията. "Ние започваме да се съмняваме за намеренията на НАТО”, допълва той, заявявайки, че местното население се страхува, че лоялните сили на Кадафи ще превземат Мисрата.

Междувременно в рамките на 4-часова наситена програма в Анкара генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обсъди с Турция военната операция в Либия и условията за постигане на примирие между воюващите страни, предаде БНР. Това стана часове преди пристигането в Анкара на специалния пратеник на Кадафи - изпълняващия длъжността външен министър на Либия Абдел Ати ал Обейди.

Според турски медии Ердоган е предупредил Расмусен, че международната общност трябва отсега да вземе мерки, за да не се превърне Либия във втори Ирак. Разговорът между двамата е продължил 70 минути и в него генералният секретар на Алианса е информирал Ердоган по въпроси, свързани с командването на НАТО.

"Турция ще продължи да прави всичко възможно, за да сложи край на страданията и да допринесе за процеса по съставяне на пътна карта, която включва политическите искания на либийския народ", заяви по-късно турският външен министър Ахмет Давутоглу на пресконференция след срещата му с Обейди. По думите му  Турция е в контакт и с опозиционния национален съвет и очаква негови представители да посетят Анкара в предстоящите дни. Според служител на турското външно министерство двете страни "са предали, че имат някакви мнения за възможно прекратяване на огъня". Ще разговаряме и ще видим дали има обща база за прекратяване на огъня, казва служителят.

Обейди бе вчера в Гърция, където се срещна с премиера Георгиос Папандреу и външния министър Димитрис Друцас и предаде послание, че Кадафи иска да сложи край на конфликта между неговата армия и бунтовническите сили. Очаква се утре Обейди да посети Малта.

Европейският съюз днес отхвърли варианта син на Кадафи да поеме управлението на Либия. По-рано бе разпространена информация, че най-малко двама от синовете на Кадафи предлагат преход към демократична система, който предвижда техният баща да се оттегли от властта. Според дипломатически източник идеята е преходът да се ръководи от Сейф ал Ислам.
Вечерта във вторник големият десантен кораб на украинските военноморски сили „Константин Олшански” пристигна в либийското пристанище в Триполи и започна прием на борда на граждани за еваурането им от Либия, съобщи пресцентърът на командването на украинските ВМС. Първи на борда се качиха жените и децата.
Предвижда се на кораба да бъдат приети както украински граждани, така и чужденци, които са решили да се евакуират. Планира се „Константин Олшански” да се насочи към пристанището Валета в Малта.