„Ако успеем да постигнем разумно споразумение с Великобритания, уреждащо отношенията й с Европа след Брекзит, то може да стане модел, който да се прилага и спрямо други държави: Турция и Украйна“, подчерта първият дипломат на Берлин, цитиран от "Фокус".

Съгласно думите му, в близките години тези две страни няма да станат част от Европейския съюз.

В тази връзка сме длъжни да помислим за алтернативни форми на по-близко сътрудничество с тях, категоричен бе германският социалдемократ.

В частност, външният министър на ФРГ отбеляза, че може да бъде помислено за нов, по-тесен формат на сътрудничество с Анкара под формата на митнически съюз.

„Реализирането на подобно намерение обаче няма да е възможно, докато ситуацията в Турция не се промени“, уточни Габриел.

Министърът отчита, че Турция и Украйна разполагат с политическа воля за подобряване на отношенията с Еврипа.

„Ние също имаме такава“, категоричен бе Габриел, като определи като „хубав знак“ факта, че в последните месеци турските власти освободиха редица задържани под стража в страната граждани на Германия – през октомври в родината си се завърна правозащитникът Петер Щойтнер, а през декември – журналистката Месале Толу.

Въпреки това, както и по-рано, Берлин остава загрижен за съдбата на задържания по политически причини кореспондент на националния ежедневник Die Welt Дениз Юджел, припомни Габриел.

Анкара е „наясно колко сме обезпокоени за неговата съдба“, подчерта германският външен министър.

Юджел, който има двойно гражданство, бе задържан в Истанбул на 14 февруари 2017 г. за разпит, след което бе взет под стража. Две седмици по-късно журналистът бе арестуван по подозрение в „пропаганда в полза на тероризма“ и „разпалване на междунационална омраза“. От 27 февруари насам той се намира в затвора в Силиври, западно от Истанбул.

Задържането и арестът на Дениз Юджел предизвика рязка критика от страна на Берлин.