Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Гутенберг подаде оставка през март, след като стана известно, че е преписал голяма част от докторската си дисертация, без да посочи източниците.
Най-популярният министър в правителството на Меркел беше замесен в скандал с плагиатство, заради който докторската му степен беше отнета. Самият той призна, че в дисертацията му има пропуски и се извини официално в парламента, че части от нея са били копирани, без да бъде направена коректна препратка към източниците, но отхвърли обвиненията в плагиатство.

Гутенберг обаче подаде оставка от всички политически постове, което наложи рокади в германския кабинет. Преди скандала Гутенберг бе смятан за най-вероятния приемник на Ангела Меркел начело на Християндемократическия съюз.

Прокуратурата в Германия днес постанови, че икономическата вреда за носителите на авторските права е "само периферна" и че Гутенберг трябва да плати глоба от 20 000 евро. Той дари сумата на благотворителна организация за борба с рака.

В Германия е разпространена практиката разследвания да бъдат прекратявани в замяна на плащане на определена сума, когато се установи, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.