"Ще се откажа временно от титлата си, докато излязат резултатите от проучването от Байройтския университет в Бавария на докторската ми дисертация по право през 2006 година", заяви той пред журналисти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Скандалът избухна след публикация във вестник, в която преподавател по право заявява, че в дисертацията на Гутенберг на няколко места има "дръзко плагиатство и измама". Други издания откриха десетки страници, буквално преписани от други източници, без позоваване на тях.

39-годишният Гутенберг, който се смята за звездата в германското правителство, е подложен на натиск след обвиненията в плагиатство, които бяха отправени от германската преса в сряда, коментира АФП. Опизицията поиска той да подаде оставка, в случай, че интелектуалната кражба се докаже.

По-рано днес руската агенция РИА Новости съобщи, позовавайки се на източници от правителствените кръгове, че германският канцлер Ангела Меркел е обещала подкрепата си за министъра на отбраната и че не се планира отстраняването му от поста, съобщи "Фокус".
Официално вече бе съобщено, че Меркел е извикала Гутенберг, за да даде обяснения и изчаква проверката на университета.