Граничният контрол на Германия се удължава аз неопределено време. Това е първата реакция след решението на Австрия в сряда да въведе горна граница на приетите бежанци от 180 000 души годишно и да пропуска останалите към Германия, предаде БНР.

Австрия заяви вчера, че ще ограничи броя на хората, които могат да кандидатстват за убежище, до 1,5 процента от своето население за следващите четири години.

Планът, по който са постигнали съгласие правителството и местните власти, предвижда броят на хората, на които е разрешено да подават молба за бежански статут тази година, да бъде ограничен.

От вечерта на 13 септември м.г. Германия въведе контрол по границата с Австрия, за да ограничи потока от бежанци.

Изправена пред притока на десетки хиляди бежанци, Германия на практика преустанови действието на Шенгенското споразумение за свободно движение, което обаче позволява такива мерки при извънредни обстоятелства.

В момента германските власти проверяват всеки, който пресича южната граница, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер.

В същото време южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг обявиха, че ще следват примера на Дания и Швеция и ще изземат паричните суми от кандидатите за бежански статут.

Със средствата те ще финансират престоя на новодошлите. Към тях ще подходим точно така, както подхождаме и към германски граждани, искащи социални помощи от държавата. Техните имоти и сметки също първо отиват за издръжката им, преди да се премине изцяло към помощ от бюджета, посочиха властите в двете провинции.

Германският канцлер Ангела Меркел бе критикувана остро късно вчера от баварски депутати, пред които тя се изправи, за да отговаря на въпросите им. Христитянсоциалният съюз настоя отново Германия да въведе горна граница за бежанци, но Меркел продължава да е против.