Германската антимонополна служба предупреди Фейсбук (Facebook), че злоупотребява с пазарната си доминация, прехвърляйки потребителски данни от трети източници, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според ведомството компанията събира в Германия неограничен обем потребителски данни от трети източници, което става при обединяване на различни интерфейси, отразяващи се със Фейсбук.

Чрез свързващите звена информацията "се стича" във Фейсбук, там се събира и проучва, дори ако потребителят е посещавал други сайтове, посочи ръководителят на службата Андреас Мунт. Това се случва дори ако потребителят не натисне бутона "Харесвам", но разглежда сайт, който включва тази опция.

През 2016 г. Федералната антимонополна служба започна разследване срещу Фейсбук по подозрения в незаконно събиране на информация, решението по което се очаква най-рано през пролетта на 2018 година.

Споделянето на данни с приложенията УотсАп (WhatsApp) и Инстаграм (Instagram), които са собственост на Фейсбук, както и с приложения, управлявани от трети компании, е "проблематично", допълва агенцията.

Обхватът и профилът на събираните данни нарушава задължителните правила за поверителност на ЕС, посочва Мунт.

Делото се следи внимателно в Германия, където има силни опасения за поверителността на личните данни предвид историята на страната с наблюдението от времето на нацисткия и съветския режим.

Миналата седмица Фейсбук и Майкрософт са осуетили редица севернокорейски кибердействия, каза съветникът на Белия дом за вътрешна сигурност Том Босърт малко след като САЩ публично обвиниха КНДР за кибератака през май, при която бе затруднена работата на болници, банки и други предприятия, предаде Ройтерс.

Босърт не даде подробности за тези действия, но заяви, че правителството на САЩ призовава фирмите да съдействат в киберзащитата.