Изявлението на вицепремиера бе направено, след като Ердоган събра кабинета, за да обсъдят как да се сложи край на антиправителствените протести, които продължават вече повече от 10 дни.

Бюлент Арънч обаче предупреди, че турските власти няма да позволят на "нелегални организации" да продължат размириците и да нанасят щети.

Вчера Реджеп Тайип Ердоган също се обърна към протестиращите с думите, че търпението му, и това на неговото правителство, "има граници". Той отхвърли исканията за предсрочни избори, отново нарече демонстрантите - "вандали и анархисти" и ги обвини, че не искат Турция да се развива икономически и да бъде силна държава.

Социологическо проучване пък показва отлив на гласовете за партията на Ердоган за първи път откакто тя дойде на власт през 2002 година. Подкрепата за нея е паднала до 38 на сто.

През уикенда в Истанбул и Анкара ще има проправителствени митинги, а турският премиер ще направи обръщения към народа, съобщиха от пресслужбата на управляващата Партия на справедливостта и развитието.


Президентът подписа спорен закон

Турският президент Абдуллах Гюл подписа спорния закон, ограничаващ продажбата на алкохол в страната, предаде ИТАР-ТАСС. Нормативният акт ще влезе в сила, след като бъде обнародван в Държавен вестник.

Спорният закон бе приет окончателно на фона на антиправителствените протести в Турция. Той е посрещан негативно от част от турската общественост и особено от участниците в демонстрациите. Законът забранява продажбата на алкохол между 22 ч. и 6 ч. и рекламирането на спиртни напитки.