Дванадесетте съдебни заседатели обявиха решението си 24 часа след приключването на процеса вчера, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Присъдата на Бут ще бъде произнесена на 8 февруари и може да бъде доживотен затвор. Адвокатите му заявиха, че ще обжалват.

Виктор Бут, бивш офицер от съветските ВВС с прозвището "търговеца на смърт", беше арестуван в Банкок през 2008 г. и екстрадиран в Ню Йорк, за да бъде съден по четири обвинения: престъпен заговор за убийства на граждани и държавни служители на САЩ, престъпен заговор за придобиване и продажба на зенитни ракети и престъпен заговор за оръжия на терористична организация.

Американските прокурори обвиниха Бут по време на продължилия три седмици процес, че е ръководил нелегална мрежа за контрабанда на оръжие, че е продал стотици зенитни ракети, хиляди автомати, пет тона взривни вещества С-4 и милиони боеприпаси на колумбийската групировка ФАРК, знаейки, че те ще бъдат използвани за ликвидиране на американски пилоти.

САЩ помагаха на колумбийските власти в битката им с ФАРК, като изпращаха свои пилоти.
Бут отрича обвиненията. Руското правителство протестира срещу екстрадирането му в САЩ, наричайки го политически мотивирано.

Външното министерство на Русия смята, че съдебният процес срещу руския бизнесмен Виктор Бут и обстановката около него поставят под съмнение основанията, на които е отправено обвинението, и справедливостта на съдебното решение, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
"Предизвиква възмущение фактът, че около процеса срещу Бут с пряката намеса на структури на изпълнителните власти в САЩ целенасочено се нагнетява негативен фон, възпрепятстващ обективното разглеждане на фактите. Не може да се смятат нормални и неоправдано суровите условия, при които е държан руският гражданин, чиято цел очевидно е да го заставят да сключи сделка с правосъдието", се казва в официален коментар на говорителя на външното министерство Александър Лукашевич.

Русия ще се опита да върне Бут в родината му, предаде Ройтерс.
Москва твърди, че Бут е бил незаконно екстрадиран от Тайланд, където бе задържан, заради безпрецедентен американски натиск. Абсолютно недопустимо е било участието в този случай на спецслужбите на САЩ, каза Лукашевич.

Освен това по време на следствието Бут е бил подложен на незаконни "методи за физическо и психологическо въздействие", заяви говорителят на руското външно министерство.