Това каза за БТА заместник-председателят на Българската туристическа камара Евелин Виденов.

Според Виденов навлизането на "ол инклузив" храненето е помогнало да се повиши качеството на ресторантьорската услуга и е съдействало за задържането на парите на туристите в хотелите. Качеството на храна при "ол инклузив" е по-добро, защото се спазват всички изисквания на HACCP - системата за безопасност на храните, коментира специалистът.
За целия летен сезон за тази година са постъпили около 15 - 20 оплаквания от храната при "ол инклузив".

Извън тези, които са прекратили дейността си, голям е делът на самостоятелните ресторанти в летните и зимните курортни, които оцеляват, благодарение на това, че са се специализирали главно в допълнителното изхранване на туристически групи или са станали питейни заведения.

Обратната е тенденцията при българските туристи, които използват хотелската база само за настаняване, и предпочитат да се хранят в ресторантите.
Добрият турист за българския туризъм е родният турист, каза Виденов. Българинът със сигурност харчи с 50 на сто повече от чужденеца по заведения за хранене, допълни той.

Междинният тип ресторанти, в които се предлага както европейска, така и българска национална кухня, са най-посещавани, показват наблюденията на заместник-председателя на Българската туристическа камара.
Екзотичните ресторанти все още са малко, допълни Виденов. В столицата само около десетина са такива заведения за хранене, толкова и са ресторантите, които залагат единствено на традиционното за българина меню.