Най-строгата мярка за неотклонение е за собственика на охранителна фирма "Арес груп" ООД Георги Георгиев и за неговия служител Християн Иванов, предаде БТА.

Всички задържани са разследвани за участие в престъпна група, организирала незаконна банкова дейност. Варненската окръжна прокуратура поиска постоянен арест за петима от тях.

Съдът днес освободи срещу 200 лв. парична гаранция оперативния работник от Първо РУ на МВР във Варна Христо Христов и определи "домашен арест" за Мехтин Ибрям от Провадия и за Християн Дянков от Варна.
Съдът реши, че няма събрани доказателства, които да обосновават предположението, че полицаят Христов е съпричастен към престъпленията.

За Ибрям и Дянков съдът реши, че всеки от тях е съпричастен към дейността, за която са обвиняеми, но няма опасност да възпрепятстват разследването или да се укрият. Според обвинението групата, която е създадена и ръководена от Георгиев, е отпускала кредити на различни хора срещу лихва.
 
Връзките между него и другите обвиняеми са били установени със специални разузнавателни средства. За да определи най-тежката мярка за Георгиев и Иванов, съдът реши, че са съпричастни към престъплението, за което са обвинени.
Освен това, ако са на свобода, те могат да се опитат да пречат на разследването и да влияят на свидетели.

Определенията на Варненския окръжен съд могат да бъдат обжалвани пред Варненския апелативен съд на 7 юни.