Това сочат данни от изследвания, на които се позовава Българското дружество по белодробни болести, цитирани от БТА.

От години ракът на белия дроб е първото по честота заболяване сред мъжете и заема около 20 процента от всички злокачествени заболявания при този пол, твърди д-р Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница по онкология в София и бивш ръководител на Националния раков регистър. Тя допълни, че ракът на белия дроб често се среща и при жените.

Около 3800 нови случаи на рак на белия дроб се откриват у нас всяка година. От тях едва около 300 болни са диагностицирани в ранен стадий и подлежат на оперативно лечение, сочи статистиката. Освен пушачи от рак на белия дроб могат да заболеят и хора, които никога през живота си не са пушили. Определени хистологични видове рак на белия дроб като аденокарциномът често се наблюдават при непушачи. Световната медицина все още не може да обясни какви са причините в тези случаи.

Пушенето е основен рисков фактор не само за рака на белия дроб, но и за редица други злокачествени заболявания, както и за заболявания на сърдечно-съдовата система, захарен диабет и други социално значими болести. Според Здравка Валерианова българите са много толерантни към пушачите. България е една от малкото страни-членки на ЕС, която позволява да се пуши на обществени места, дори и в болници. Методите, които се вземат за ограничаване на тютюнопушенето, трябва да бъдат значително по-рестриктивни, смята Валерианова.