Преди две години ГЕРБ развали коалицията с пловдивския кмет Славчо Атанасов , който оттогава управлява заедно с ГЕРБ. Премиерът Борисов имаше в миналото и спорове с президента Първанов, който беше официален гост на празника. На тържеството присъстваха още бившият президент Петър Стоянов и председателят на НС Цецка Цачева.

В отсъствието на премиера Първанов отправи индиректни нападки към него. В своята реч президентът заяви, че "Съединението прави силата, но силата не прави съединение", явно визирайки поведението на сегашния премиер. Президентът допълни, че преди 125 години на този ден световните агенции гърмят с новините от Пловдив, а великите сили са стреснати от дързостта на българите. По думите му - смелите и твърди действия на българите, на нашите предци са този така необходим категоричен отговор на порочната теза, че мирът може да бъде изграждан върху щастието на един или друг народ.

Заря освети небето над Пловдив за 125-годишнината от Съединението на България. На площад „Съединение” прозвуча националният химн. Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов прие почетния строй и произнесе тържествено слово по повод празника. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите. Бяха поднесени венци и цветя от официални лица

С тържествен молебен в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив започнаха честванията на 125-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.Молебенът бе отслужен от Пловдивския митрополит Николай в съслужение с говорителя на православната църква в Ерусалим митрополит Теодосиос /Аталла Хана/ в присъствието на представителни на общинската и на държавната администрация, на духовни лица от пловдивската околия и на много граждани, предаде БТА.

В обръщението си към присъстващите Пловдивският митрополит посочи, че на днешната дата преди 125 години пред целия свят се е разнесла радостната вест, че Османската провинция Източна Румелия престава да съществува и българите се обединяват в една неразделна и нерушима обща държава. 

След молебена бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на Захарий Стоянов и на майор Райчо Николов. Тържествата продължиха на площад "Джумаята" с възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.

С полагане на венци на Паметника на Незнайния войн и на мавзолея на княз Александър Първи в София бе отбелязана 125-ата годишнина от Съединението на България. В честването освен Общонародното сдружение "Мати Болгария" се включиха дружество "Гургулят" - потомци, комитетът "Съединение", Съюзът на възпитаниците на военните на Негово величество училища и други патриотични граждански формации. За първа година в организацията на тържествата се включва и Столичната община, отбеляза кметът Йорданка Фандъкова.

Всеки ден на човек трябва да му се напомня, че "Съединението прави силата" и никой човек, партия или организация не могат сами. Това каза пък министър – председателят Бойко Борисов сутринта по повод празника. Това, което в момента правим е възстановяване на държавността и това е достатъчно силна кауза, заяви още Бойко Борисов.  „България е член на НАТО и член на ЕС и има достатъчно гаранции, че е тръгнала по пътя, по който преди толкова години хората са желали да върви”, заяви премиерът. Бойко Борисов каза още, че отношенията с Русия са нормални, прагматични и работни и двете държави се ценят.