Многото пациенти били виновни за кризата в болниците

За три години приемът на пациенти в болниците се е увеличил с 36%, съобщиха от Здравната каса.

Обратно в новината

Коментари - Многото пациенти били виновни за кризата в болниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами хайде да ги уморим болните и болниците ще процъфтят!

Резултата от повсемесните риформи изпълнение все от "бивши" кадри.

Каруцата се е обърнала много яко, катастрофата е голяма, която ще изнесе на гърба си работническата класа .Част от тоя народ няма право да реве , защото преди 20 г. беше по площадите за да избере своята съдба и да живее , като бели хора20 г. Част от тоя народ , отрече обществения строй в който имаше ред и законност и гласува за буржазни партии. И пак в момента расъждавате как е на Запад, хубаво , ама замислете се в какъв обществен строй са , каква икономика провеждат - сигурно не така наречената пазарна икономика - и накрая ще Ви кажа: прогонихте питомното и докарахте дивото. Сега критикувате и критикувате.Не търсите причините - нали искахте такава здравна система за да си плащате ,искахте частни лекари , но забравихте или не бяхте наясно , че имате пазарна икономика,и че ще продавате своя труд на пазара на труда и не защитени работни места, като смятахте, че ще бъдете обслужвани по добре във всички сфери , особенно в здравеопазването , ето това плащане до къде Ви докара - когато изхвърлихте старото безплатна медицина с отговорни лекари, и всичко беше направено за народа. Сега това са условията при тази система - трябваше да се мисли преди 20 г. Искате привилегиите на социализма ,ИСКАТЕ РЕД И ЗАКОННОСТ, но ако може да живеете при капитализъм. Две добрини на едно място няма - избираш от по голямото зло по малко. Не критикувайте здравната каса и здравеопазването в България , българския народ им даде това право .

дали се е увеличил приема в психиатричното отделение на правителствена болница?

как не ни е срам! живеем като царе и смеем да боледуваме....

Ситоацията е плод на на НЕКАДЪРНО управление, с тенденция към задълбочаване!

Над 70% от хосхитализациите са за роми,а в детските отделения и клиники -и повече..,и много от тях без сериозно заболяване за хоспитализация,а се хоспитализират често по 2-3 от по-малките деца на ромката,едно от което може и да е по-болно,но основното е,че те казват ,че нямат пари за лекарствата и изнудват за хоспитализация,и дори и бащата да печели 2-4 000 лв в строителството,майката пак ги изхарчва всичките пари и не остава за хляб и лекарства,т.е. от нейните помощи за самотна многосдетна ромка ,тя не оставя за лекарства,дори и да получава 500 -800лв,а за хронично болно е 500 лв за едното....,и бащата печели,но нямат за лекарства...Все пак има анализи и се харчи доста за това два пъти- първо -помощи и втори път -социални хоспитализации..Освен това има и нелегални имигранти-мургави,които се смесват с ромите и дават по 2-3 различни имена -едно има -в спешна помощ,различно име -в отделението,загубен документ за идентификация...

Вчера ходих на преглед в Окръжният кожен диспансер в София.На регистратурата ме питат имам ли направление-казах не.Взеха ми 30лв. за прегледа а навсякъде по коридора залепили обяви,че нямат договор със здравна каса.Чудя се кой и по какъв начин дава направления и защо тези с направленията не плащат по 30лв,след като този диспансер няма договор с НЗОК?Кой поема техните разходи???

А според мен за кризата в болниците, както и в цялата държава са виновни управляващите през последните 20 години, че и онези преди тях, нищо, че тогава изглеждаше хубаво - пак си беше същата мизерия, само по красиво по улиците.

Аз вече му намерих цаката, щастлива съм и нямам нужда от никакви болнични грижи....Всъщност, за какво говорехме?.......

Има едно кардинално решение на проблема - да не се боледува, другари!

Въпросът наистина е сериозен! Първо - липсва ефективен финансов контрол във връзка с осребряването на пътеките! Куче влачи рейс.... Второ една камара болници просто са за чук, т.е. кой както вземе направление тича в София в мед. академия или Токуда по обясними причини! На трето място лекуват се доста неосигурени здравно лица, няма да уточнявам предимно за кой специфичен етнос става дума. На четвърто място милион и кусур "граждани" не внасят здр. осигуровки и никой за нищо ги не търси. Така че с риск да бъде застрашен социалния мир неплащането на здравни осигуровки трябва да криминира и наказва люто, иначе си приказваме празни приказки!

Предлагам, да се закрият всички болници и здравни заведения. А къде ще се лекува народа, избирайте сами! Може да намерите по-подходящо място. Например в съседния МОЛ.

Мен ме смущава горната информация, а именно че парламентът е отхвърли искането да бъде създаде анкетна комисия, която да провери бюджета на НЗОК, да разследва как се събират парите в касата, за какво се харчат и къде са парите от резерва ... Защо всички тези важни финансови въпроси не се осветлят пред обществото, а се нагнетява конфликт между лекари и пациенти ? Парите на НЗОК трябва да излезнат на светло, г-н финансов министър. Иначе остава впечатление за злоупотреби от най-високо ниво...

На мен още не ми е ясно, защо лекарите пускат само изследвания по ЗК- кръв и урина- ще си доплатя каквото трябва, но да ме излекува, а не само да отчита дейност- това за доболничната помощ е вярно, но кои са хората, които успяват да се доберат до болница за изследванията- мен ме отрязват. Значи нещата са горе долу така- ако искаш по ЗК- само кръв и урина, ако не- ела в частния кабинет, ако не-умиркай.

Естествено че са виновни. Ако нямаше болни, парите щяха да стигат.

За кризата в болниците е виновна алчността на лекарите. Когато влезе болен, обикновено започва да бъде лекуван по най-скъпата пътека в клиниката (отделението). Няма значение от какво е болен той - важни са парите. Друго голямо перо са разхищенията срещу комисионни - прескъпите ремонти и абонаменти...

Доколкото е известно болниците са за мед.прегледи и лечение на болни хора.Те не са автосервизи.Друг е въпросът в самите болници, че се лекуват фиктивни неща с цел печелене на повече пари.Което е тема за друго разследване от съответните органи.

Хубаво би било преди да правят кухи сравнения с минали периоди и да сравняват ябълки с жълъди (на принципа,че и двете растат по дърветата) ,'компетентните' нищоправници да се запознаят с анализите на СЗО и 'развитието' ни в челните места по социално значими заболявания.Колкото по-беден е един народ,толкова по-болен е.Със сигурност има злоупотреби,но едва ли са нарастнали 3 пъти.Системата е създадена със заложените възможности за злоупотреби.Да му мисли този,който плаща или е плащал осигуровки-така или иначе няма право да се разболее на държавна издръжка...

не пациентите са виновни а мафията в бяло.докато не почнем да ги наказваме за осакатен пациент лекарите ще са касапи и мафя. не е ли време всеки пациент да сади до дупка лекара каCапин???докога бялата мафия ще се гаври с пациенти.?? нека лекартие бадас снимани с камери да се види какви подкупи има там и как се пазарят с болните.. няма лекари в бг има тарговци и касапи .

Много е хубаво,че си говорим и имаме и чувство за хумор, но докога само говорене. Не разбрахме ли, че докато си траем, ще ни обвинят и за въздуха, че го дишаме. Предлагам да се вдигнем най-после и да ги пометем!

Рано е още! Трябва да минат поне две години, че българинът да забрави каква глупосте направил през лятото на 2009 година. Повечето са наясно ,че са направили грешка, но се срамуват да си признаят. А и още не са гризнали дръвцето. До Нова година контрабандистката мафия ще изпразни резерва за да си донапълни гушата и тогава МВФ ще ни тури вилицата на вратовете. На нашите, не на техните. И тогава народът ще пропищи на умряло и Боко от Месия ще се превърне в най-обикновен разбойник. И това, към което призоваваш сега ще се случи без никакви призиви.

Силвия, харесва ми как мислиш! Определено трябва да ги пометем! Ние че сме разделени по хиляди признаци, разделени сме, но в мизерията и липсата на бъдеще сме еднакви.

На това му се казва нисък стандарт на живот... При изкуствения стандарт по тошово време хората бяха доста по-спокойни, съответно доста по-малко болни, съответно системата работеше...

А забравяте ли след колко дни след аварията в Чернобил научихме за случилото се?

множествената гербонасираница се обади май ....

Ако ЦЕЛИЯ бюджет на България се преведе на НЗОК, към септември месец няма да достигат 200милиона. Надписването ,лъженето и излишните и измислени пътеки по болниците ще доведе до това. Мой познат си махна една бемка. Веднага си отиде в къщи - но ми каза, че 10 дена го водят в болницата!

Това,че българинът се разболява все повече и по-тежко е ясно на всички.Една от причините за това ,обаче е ,че българинът все повече търси лекарска помощ,когато опре ножа до кокала.И журналистите -блюдолизци много бързо могат да ни го покажат,освен ако не са особено заети да ни разказват как Бойко Борисов за малко не бил Бекер на тенис и т.н.А ако всички в това правителство са малоумни,то в държавата има много математици, икономисти, анализатори,несвързани с политика и власт,които с не много усилия ще покажат на цяла България и извън нея,че заболяването на хората не е основната причина да фалират държавните болници.Главна причина за това е точенето на пари от здравната каса от частните болници.Нека правителството да провери броя пациенти с клинични пътеки в частните болници дали съответства на капацитета на съответните болници.Това е най-елементарното нещо,което може да се направи,за да лъсне истината.Ще се види как лекарите от държавните болници препращат пациентите в частните,в които те имат прием,разбира се без да им казват ,че ще им се наложи "малко" да доплащат,как ги изпращат на втория ден след операция в къщи и принуждават близките им да ги докарват всеки ден на преглед,как теглят пари от здравната каса за 10 дни например по клинична пътека,а пациента е престоял 1-2 дни.Който иска може да спори ,но това е самата действителност.Но моля ви,всички тези частни клиники не са случайни.По голямата част от тях са свързани с властта.Ако иска здравната министърка може да започне проверката от Плевен.Ако и стиска,разбира се.Всичко друго са балони...балони ,които накрая казват "бум"

Ааа така ли ? Искате пациентите да ви следят крадливите болници и лекари ? Ми сложете им вноските по лична сметка и като отидеш в болницата ти казват : "Това струва еди колко си" и ти си плащаш. И няма да има лежал 1 ден , ма здравната каса платила 10. Ако нямаш пари - в някоя университетска болница да се учат върху тебе новите кадри. И тн и тн. А многото паразити дето не плащат грам ни данъци ни здравни осигуровки - да ги лекуват благотворителните организации и фондации. Аз пари за солидарно здравеопазване(източване) нямам.

БРАВО ! Абсолютно сте прав. Не може едни да плащат 100-200 лв здравни осигуровки и като се наложи да ги лекуват като манго дето не плаща нищо, а само за права реве. Не плащат ли циганите осигуровки да си ги лекуват от правозащитните им цигански организации. Стига вече толериране на наглостта им. Източват ни по всякакъв възможен начин, и с социални помощи, и с детски и с ползуване на безплатна здравна помощ.

Само да попитам кой формулира това заглавие "Многото пациенти виновни за кризата в болниците"? Ако това е изказано от някой министър незабавно да си подава оставката и да се маха! Хората боледуват не пожелание, а заради 20 години геноцидно управление и вместо да има избити нагли политици си позволяват да се репчат!

Преди няколко години на два-три пъти ми се наложи да придружа мой близък роднина, на когото по спешност му се наложи да постъпи в болница - обикновена, общинска болница в провинцията. Нещото което ми направи силно впечатление, че там се разхождаха 10-15 "хронично болни", които по-скоро изглеждаха като почиващи в санаториум. Получаваха си дневната доза хапчетата, по някоя друга инжекция, храна и толкова. Тогава нямаше как да се сетя, че това е било един от начините на източване на здравната касата.

ПРОБЛЕМА НА ПАЦИЕНА НЕ Е ЗА НИВОТО НА НЯКОИ ПОВЪРХНОСТНИ ЛАФОВЕ. ФОРУМА Е,ЗА ДА НАМРИМ ЗАЕДНО НЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ. В БЪЛГРИЯ ИМА МНОГО ДОБРИ И ОТГОВОРНИ ЛЕКАРИ. ЗА ЗДРАВИТО НА ХОРАТА ТЕ ПОЛАГАТ МНОГО ГРИЖИ И УЧАТ КАК ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАМЕ, А ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА СВОЕТО ЗДРАВЕ. ПРОБЛЕМА Е ЛИПСАТА НА ПРИ,КОТО СА В ДЖОБОВЕТЕ И БАНКИТЕ НА ОЛИГАРСИ,МУТРИ И ДРУГ ТИП НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЯЛИ. ИМА НЕГРОМОТНИ И БРУТАЛНИ ТИПОВЕ,КОИТО КАРАТ КОЛИ И ЯХТИ, КОИТО СТРУВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ АПАРАТИ ЗА БЪРЗА ДИАГНОСТИКА, А ТЕЗИ АПАРАТИ СА НУЖНИ И БЕЗ ТЯХ НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ И НАЙ-СПСОБНИЯ ЛЕКАР. И НАЙ-ДОБРИЯ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕТО, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛЕЗЕН НА ХОРАТА ДОКАТО НЕ СЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ,КОИТО СА ЗАРАБОТЕНИ, НО ОТКРАДНАТИ!

Проблемът е,че докторите като цяло са УМНИ! И след като станаха търговци източват касата както и когато решат!

Очевидно Цветанов трябва да организира акция "Пациентите". С две думи всеки, който е болен и не е оздравял до 15.09.2010 ще бъде разстрелян.

И все пак рейтингът на Борисов е добър.Значи и политиката му е добра.Защо ревете.Нали сами си избрахте съдбата,не искахте безплатно лечение.Искахте като при белите хора.Е който не скача е червен.Само,че ми се ще да кажа на някой,нещастници,че на луната да отидат работническа класа ще има.И тя винаги ще е е.... та страна.Какво искате от дясно правителство.Какво.Защо скъпите журналисти не проверят каде са парите на Здравната каса.Защо не се деблокират.Жокер.Май са в една банка на сянка.

Явно и ти си от онези лекари наречени ЕТ , които мнооооооооого са притеснени 365 дена в годината от болните хора и то срещу сромната сума на месец 70- стотинки. Ама и вие сте ми едни специалисти , специалисти по ограбването на хората. Защо ли като застана пред лекарски кабинет и усещането ми е че като ме види лекаря ме мисли за спестовна касичка и вместо да ме лекува да поставя диагноза той се чуди как да ми източи портфейла. Давате ли си сметка че е нарушено довереието лекар- пациент, че то е в много далечното минало. Страшна работа е това. А сега пък и правителството да обвинява пациентите , че се били увеличили. Лесно е да се гледа от високата камбанария когато парите не ги броиш аси ги харчиш както искаш защото си на власт , ама хайде слезнете долу при хората извадете си главите от пясъка и погледнете истината в очите. Ако направите това ще ви се изясни защо хората са болни. А , че лекарите точат касата то е ясно нали се учат от всички управленци през последните 20 години , които не правиха нищо друго освен да точат държавата кой както може , кой от където свари. Те това е положението.

Ето и моят случай - личната ми даде направление направо за болница, защото нямаше направления за специалист и изследвания. Не, че бях наистина за болница, но някой лекар все пак трябваше да ми каже как да се лекувам. Държаха ме 4 дни за 4 инжекции, от които нямаше полза, а в епикризата ми пишеше, че са ми извършили хирургична интервенция. И после пациентите били виновни...

Ама естествено, "Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем". Нищо ново не са открили от ГЕРБ - това Сталин го е доказал преди десетилетия...Сега целта е да измрат колкото може повече болни, пък и здрави българи, че да не се охарчва "държавата" за т.нар. "здравеопазване". Че то какво си въобразяват тъпите данъкоплатци - че като плащат осигуровки ще получат здравеопазване срещу тях...ха, ха, голям виц! Не са познали, Дянков не мисли така - на него парите от здравната каса му трябват за други неща...

За какви заплати говорят тез корумпирани... Не ги ли е срам?!? Ходят с последни модели коли на работа, имат къщи и вили, и какво ли още не, за 20 минутни операции вземат стотици, та и хиляди левове, като ползват държавна апаратура. Тръгнали на протест - наглост!!! Айде да си напишат кои са тез, които са на протест - а ние да напишем по колко сме им плащали!!!!!!

пациентите пречат еми докторите да си внесат пациенти от индия или китаи оттам ще имат по голям избор или да закрият всички болници щом им пречат пациентите

Не мога да разбера,защо се обвиняваме взаимно? И върху лекари и пациенти се оказва натиск от недоносената ни здравна система! Защо е необходимо да се определя продължителността на клиничната пътека?- Например аз ,може да се стабилизирам на 3-тия ден, а някой друг на 33.Нека клиничната пътека да не с фиксирана продължителност,това може да се прецени и от лекуващия лекар и от пациента според необходимостта и съответно да се изплати не 10 дневен престой, а действителното време за което ще получим нужната ни помощ. Клиничната пътека в сегашния си формат е съвършенно празна откъм съдържание! Ако един пациент след получен инсулт не се е възстановил до тридесетия ден , по клиничната пътека,се изписва и това не рядко води до влошаване на състоянието му или до летален край. Така,че не пациенти и лекари са виновни, а уродливата на здравна система, защото ако стоя три дни и лекаря ме изпише, няма да получи приходи и за тях.

Да разбира се че ме виновни НИЕ ГЛУПАЦИТЕ ДЕТО СИ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ОСИГУРОВКИ.Да попитам нещо,пък дано ми отговори някой.РОМИТЕ И разните ЗАСТРЕЛЯНИ МАФИОТИ КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В ЕЛИТНИ СТОЛИЧНИ КЛИНИНИКИ .ТЕ какво правят,тяхното лечение кой го плаща?????????????????????Виновни сме ние,че ви търпим.

пак някой им е виновен! Лош материал!

Има пациент - има проблем....Ами оставете ги да мрат и няма да има проблеми, а и пари ще натрупате!!! Костов ли не беше виновен, царя ли....Некадърници, все някой ви е виновен...Не знам до колко успяхте да обвините някой, но един ден ще ви съдят за унищожението на българския народ.

Вярно ние пациентите умираме да лежим в нашите мизерни болници!Питайте докторите моля защо е така?Моят съпруг е с Бехтерев ,винаги когато отидем на лекар ,веднага му правят оферта ,да постъпи в болница.Не си мислете ,че го лекуват нещо по различно.Пие лекарствата които ние си купуваме и които си пие и в къщи ,но трябва да плащаме и леглоден.Затова вече отказва ,а пък те го рекетират ,че като дойде време за ТЕЛК ще му правят мръсно.Хуманната професия на докторите е заприличала на СДЕЛКА ИЛИ НЕ!Затова строги правила и наказания

Хронично болен съм. Докато ми поставят диагноза личния лекар ме изпрати при двама специалисти за консултация, които ми смениха три вида антибиотик без да ми направят изследвания.Накрая поставиха диагноза и ме приеха в болница. Там лежах шест дни, пуснаха ме за домашно лечение , а накрая в болничния лист пишеше - болнично лечение 8 дни. И както излиза - това не е единичен случай, за което сме виновни пациентите (защото се разболяваме) и даваме възможност на болниците да източват НЗОК. Предлагам всички: 1.Да не се разболяваме; 2.Ако не можем да изпълним първото услловие - направо да умираме. Ползите са за всички: -няма да се плаща на лекарите; -няма да се дава възможност болниците да източват НЗОК; -ние няма да си губим времето и парите като се занимаваме с глупости; ......и на края да помислим , че и гробарите трябва да хранят семейства!

Виновни са пациентите, защото системата е такава скапана. Защо като се наложи да се отиде при специалист не се отива направо, а се плаща два пъти, един път на личен лекар, втори път на специалист. Второто което е, защо трябва когато се наложи да мине някой на ТЕЛК обезателно да е лежал в болница...има или няма нужда да е подложен на вливания урбазон, защото такава е практиката. Имам пред вид за хората с МС, знае се че няма лечение за това заболяване. Пак да си минават хората на ТЕЛК, но не да ги тъпчат с урбазон и има или няма нужда да лежат обезателно в болница. Тези клинични пътеки може да се поемат за хора с други заболявания.Както и за хора с диабет е по същия начин. Премахнете това влизане в болницата за да може да се мине на ТЕЛК, за тези заболявания които се знае, че са неличими.

На кривата ракета космоса и пречи!!!!!!!

А не е ли редно все пак от Министерството на здравеопазването да обърнат внимание и от голяма част да спрат издръжките на родилните болници, по конкретно в София, защото те би трябвало прекрасно да се самоиздържат с тези такси, които са определили за раждането и за "ВИП" престоя в тези родилни заведения. Плащат родилките като в скъпа частна клиника, а парите от десетките родилки ЕЖЕДНЕВНО да си отворят очите от МЗ и да проверят къде отиват. БЕЗУМИЕ...