Наложената мярка подлежи на незабавно изпълнение, но може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд.предаде "Фокус". Магистратите приеха, че има обосновано предположение, че той е убил Росица и Христина Белнейски и достатъчно доказателства за това.

По-рано наблюдаващият прокурор по случая Димитрия Ганчева поиска съдът да наложи на Колев постоянна мярка „задържане под стража”. Тя се позова на заключения от ДНК-експертиза от 25 ноември 2008 г., според която под ноктите на Росица има генетичен материал от мъж, който напълно съвпада с ДНК-профила на Колев. Във вагинална натривка от Христина пък е открит биологичен материал също от него.

Според прокуратурата Колев е полагал целенасочени усилия да изгради алиби за нощта на 27 срещу 28 януари 2006 г., когато двете момичета са изчезнали. В показанията на свидетеля Боев, дадени пред съдия, се твърди, че Колев му е дал 200 лева, за да свидетелства пред полицията, че същата нощ е преспал в дома му. Приятелката на Колев - Виолета Витекова, пък е казала, че той Колев не е бил у тях тази нощ.
Прокуратурата посочи също, че на 27 януари Колев не се е явил на работа във фирмата за хляб, където е работил. На 1 февруари продал на много ниска цена автомобила си, подарен му от неговия дядо преди по-малко от месец. След това заминал за София.
Колев е осъждан и за други престъпления, което бе допълнителен мотив прокуратурата да поиска задържане под стража. Последната му присъда е за кражба на телефон.

Самият Лазар Колев заяви, че е невинен и че вече е изтърпял наказанието за извършени от него престъпления.
"Аз съм изкупителна жертва, не знам кой е дал поръчката и за какво", заяви той и
помоли съда да не му налага най-тежката мярка за задържане. Обвиняемият обеща, че няма да се укрие, заяви, че има постоянен адрес и поиска да му бъде наложена мярка „подписка”.
Преди началото на съдебното заседание пред журналисти Колев каза, че не е познавал сестрите и не се е срещал с тях. Обясни, че не знае защо е обвинен за жестокото убийство и че дълго време ще си задава този въпрос. Той обаче не можа да отговори къде се е намирал на 27-ми срещу 28 януари.

"Няма достатъчно доказателства, оформени по предвидения от закона ред срещу Лазар Колев", заяви защитникът му - известният адвокат Марин Марковски. Според него ДНК-експертизата е съмнителна и е много вероятно пробите да са подменени. Юристът определи делото като сапунен сериал и дори го сравни с "Дързост и красота".
Той коментира че до този момент няма никаква информация за възможността за намеса на друго лице в убийството.
Вчера пред в. "24 часа" следователят по делото Веселин Мартински заяви, че от юни разследването е по следите на втори човек, участвал в събитията около смъртта на Белнейски. Той обаче не бил съучастник, а свидетел.

В съда днес бяха майката на двете убити момичета – Фани Белнейска, и майката на Лазар Колев.
Белнейска заяви, че иска да види "това момче", защото никога преди не го е виждала“.
"Изглежда като нормален младеж,  човек не може да си представи, че е убил, ако е убил“, коментира тя.
След смъртта на дъщерите си тя и бащата си осиновиха момиченце.