Това заявява здравният министър проф. Анна-Мария Борисова в интервю пред в. "Труд". В Закона за здравето пък ще се регламентира кои частни структури могат да присъстват в държавните болници, казва още тя.

Освен това ще се опрости процедурата в ТЕЛК, като се премахне периодичното преосвидетелстване за някои категории пациенти. Тя уточнява, че инвалид, загубил крака си, ще бъде освидетелстван доживот. Но в случай на заболявания, при които могат да се явят усложнения, ще е възможно преосвидетелстване в по-висока категория.

Областните здравни карти, от които зависи кои болници ще вземат пари от НЗОК, ще са готови до 1 ноември.

Според проф. Борисова има съпротива срещу здравната реформа, като причините са различни: понякога става дума за локални конфликти и нежелание за съвместна работа между лечебните заведения; понякога засягаме финансови интереси; понякога става дума просто за страх да не се влоши достъпът до болнична помощ.

Междувременно на сайта на министерството бе публикувано за обществено обсъждане Допълнение към Концепцията за болнично преструктуриране.
От него става ясно, че министерството иска да разтовари болниците от престоя на пациенти за долекуване и също така иска да обърне повече внимание на извънболничната помощ и ранното откриване на заболявания.
У нас 47% от всички здравни разходи са за болнична помощ - с 18 % повече от същия показател за ЕС. Същевременно за извънболничната помощ харчим с 8% по-малко от средното за Европа.

Основен проблем е ръстът на онкологичните заболявания - с 2-3% годишно, като смъртността от рак в нашите болници е с 33% по-висока от тази в Европа.

Затова се предвиждат инвестиции за ранна диагностика на рака и в 10 държавни болници, както и в общинските лечебни заведения и диспансерите. Общо 22 са здравните заведения, които ще бъдат преструктурирани по този начин със средства от еврофондовете.
10-те областни болници, които ще бъдат снабдени със специално оборудване, са Плевен, Монтана, В. Търново, Русе, Бургас, Сливен, Пловдив, Кърджали, Търговище (резерв) и Благоевград. Освен това високотехнологично оборудване за диагностика на рака ще бъде закупено за три национални болници - Националната онкологична, "Александровска" и "Св. Марина" във Варна. В една от тези болници ще се произвежда високотехнологичен радио изотоп за ранна диагностика, който ще се използва в другите две болници.
В 9  общински болници също ще бъдат направени инвестиции, за да могат да поемат лечението на рака.

Междувременно Борисова разпореди да се направят спешни проверки в болниците за сигурността на ел. инсталациите, за да не се стигне до трагичен инцидент, като този в Букурещ, където при експлозия загинаха 4 новородени бебета, а други 7 са с опасност за живота.