Дончева поясни в предаване по bTV, че полицията се управлява на принципа юруш, защото се отчитат политическата воля, броя акции, а не техните резултати.Според нея началниците ценят подчинените според това, до колко са активни. Колкото повече страх вселите в душите на хората, толкова по-стабилна ще бъде властта”, допълни тя.

Според Дончева полицията има проблем, който се е задълбочил в годините - прекалени чистки по политически причини. Полицията са я напуснали много хора с натрупан професионален опит и умения, а непрекъснато се вадят нови и нови хора за началници. Това нещо означава, че там много отдавна са забравили начина, по който се обучават кадри, допълни Дончева. По думите й, ако някой остави полицейските органи на която й да е държава без да ги държи на петолинието – закон и правила – винаги се стига до грешки и до нелепи ситуации, а понякога и до убийство по погрешка, до насилие, каза бившата депутатка и припомни случая "Чората".

Сега даването на толеранси и доста лековато отношение към закона и задълженията, също ще довежда до такива неща. Случката в Кърджали не е първата, нито единствената, такива случки има в цялата страна. Искам да кажа на МВР, че не е престъпление никой български гражданин да си поръча проститутка в къщи. Престъпление е сводничеството”, коментира още Татяна Дончева. Ако търсят проституки по този начин като в Кърджали, биха могли да влязат във всеки дом. Очевидно дъщерята не е поръчвала проститутки, коментира Дончева екшъна в Кърджали, при който полицаи "респектираха" семейство.