Това увери пред журналисти Мирослав Ненчев, председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, цитиран от БТА.

Според предстоящи промени в наредба на Министерството на здравеопазването, ако в аптеките няма естествена светлина, то изкуственото осветление трябва да е не по-малко от 500 лукса, обясни Ненчев.

Повече от 300 аптеки може да бъдат закрити през декември, ако влязат в сила промени в наредба за работата им, алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Според тях, аптеките в моловете, хипермаркетите, ДКЦ-тата, супермаркетите и болниците ще трябва да бъдат затворени.

Аптеки, които не отговарят на изискването за естествена светлина, ще имат 1-годишен гратисен период, за да работят според нормативната уредба, каза днес Ненчев.

По думите му замерването на силата на осветлението в аптеката и евентуалната му смяна ще струва около хиляда лева, но това не би трябвало да се отрази на цената на лекарствата и да бъде в ущърб на пациентите.

Всички аптеки ще бъдат длъжни да осигурят достъп на хора в неравностойно положение, каза още Ненчев. За някои от тях ще се наложи да сложат парапети и рампи върху тротоарите, които са публична общинска собственост. За това обаче ще трябва разрешение на съответния общински съвет.

Аптеките нямат нито стимул, нито интерес да предлагат лекарства, заплащани от здравната каса, защото 2/3 от тях се продават без надценка, коментира още Мирослав Ненчев.

Друг проблем бил забавянето на плащането на тези лекарства от НЗОК към аптеките. Аптеките получават парите от здравната каса в рамките на 30 работни дни, а фармацевтите настояват да им се изплащат до 30 календарни дни, както на останалите медицински специалисти.

Заради забавянето на парите е невъзможно разплащането навреме с дистрибуторите на лекарства, поясни Ненчев. По думите му се забавят и плащанията към аптеките от държавния бюджет, които покриват лекарствата на ветерани от войните и военнопострадали.

Лица, които нямат фармацевтично образование да могат да работят в аптека, ако в нея има отделна каса за козметика, са предложили от Асоциацията на собствениците на аптеки по време на среща с министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова. Те ще могат да работят, ако в аптеката има изградена зона за продажба на козметика със свободен достъп и обособен отделен вход и изход.