И двете аварии, които вчера парализираха редица морски курорти и населени места по Южното Черноморие на север от Бургас, вече са отстранени.
В 13.40 часа след като 110-киловолтовия електропровод "Галатея" в област Варна е включен в електропреносната система на страната и ограничителният режим за клиентите на EVN и E. ON е отменен, уточниха от ЕКО. От EVN обаче уточниха, че пускане на тока ще стане поетапно, за да се избегне претоварване на мрежата и нови аварии.

В рамките на по-малко от 40 часа денонощна работа при тежки метеорологични условия, аварийните екипи премахнаха усуканият стълб при "Галатея" и четири часа след вдигането на новия стълб бяха възстановени и трите фази, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който от снощи е на мястото на аварията

Електропроводът „Галатея" аварира в 20.33 ч. на 22 юли, като остави без захранване подстанции на ЕVN и на E.ON, захранващи населените места на север от Бургас и на юг от Варна. В петък бе въведен ограничителен режим на тока, като целта  бе да не се претовари линията, която няма алтернативна връзка.

“Аварийните екипи свършиха блестяща работа, но скъсаният проводник е на 35 години, а при такъв вид съоръжения се допуска, че полезният живот е около 30 години”, подчерта министърът. Според него основният проблем е, че през последните 10 години не се е инвестирало в подмяна и поддръжка на мрежата, а в интересни и екзотични проекти, като “Белене“ и “Цанков камък“. В годишната инвестиционна и ремонтна програма на НЕК ще бъде предвидена подмяна и рехабилитация на най-рисковите съоръжения, допълни Трайков.

По-рано днес директорът на НЕК Красимир Първанов коментира, че проблемът е възникнал от амортизираната мрежа и не гарантира, че подобни аварии няма да се повторят в следващите дни и седмици, предаде БНР.

Междувременно стана ясно, че за пореден път последствията от лошото управление и остарялата електропреносна мрежа  ще бъдат за сметка на клиентите. Съгласно общите условия НЕК дължи обезщетение само, ако не успее да възстанови захранването в рамките на 48 часа. Тази авария беше отстранена за 40.

Заради спиране на тока чуждестранни туристи в "Слънчев бряг" поискаха анулиране на почивките и обезщетения, алармираха по-рано  хотелиери и туроператори. Главният мениджър на най-големия германски туроператор Ангел Колев каза, че очаква немските туристи да направят рекламации.
"Процедурите при рекламацията е туристът иска обезщетение. Туроператорът удържа от хотела съответно", поясни Колев.
По данни на председателя на Съюза на хотелиерите в "Слънчев бряг" Елена Йорданова в момента туристите в комплекса са близо 300 000. Голяма част от тях са съкратили престоя си и са си тръгнали по- рано от предвиденото.

Руският вестник "Комсомолская правда" също отрази авариите с тока на българското Черноморие и посъветва руснаците: „Ако се готвите да отлетите на почивка в България, запасете се със свещи”.