След като подаде оставка от зам.-председателското място в Народното събрание и шефския пост в софийската организация на партията, д-р Лъчезар Иванов се оттегля и като председател на парламентарната здравна комисия.
Това стана, след като от опозицията, а дори и отделни представители на Синята коалиция заявиха, че е редно да напусне и комисията.

Днес той е подал оставка, съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Цецка Цачева, цитарана от „Фокус”. Тя уточни, че Иванов я е уведомил за това в телефонен разговор.
Според Цачева идната сряда по време на пленарното заседание ще стане ясно кой ще е следващият заместник-председател. Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че има две-три предложения, но не уточни кои са те.

Опозицията поиска Иванов да подаде оставка и като депутат, но Борисов заяви, че няма да го изключва от партията, защото "няма вредни последствия" от опита му да спре репортажа за митничаря по Нова телевизия.

Междувременно лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че има достоверна информация, че известните мотиви за отстраняването на Лъчезар Иванов са разиграни като фарс пред обществото.
"Истината е, че той е отстранен заради две разработки в ДАНС, отпреди повече от половин година", каза Янев на брифинг в парламента, предаде БГНЕС.

"Една част от разработките, по-точно първата от тях, е свързана с фармацевтичната индустрия с покровителстване на определени групировки в здравеопазването и с източване на ДДС, които действия Лъчезар Иванов е извършил заедно с предишния здравен министър Божидар Нанев", каза лидерът на РЗС.
Двамата са проверявани заради командировка до САЩ на разноските на две неправителствени организации, свързани с медицината.

Според Янев Борисов трябва да каже защо не отстрани Лъчезар Иванов като депутат. Депутатът обвини премиера в лъжа за това, че не оповестява истинските мотиви за оставката на Иванов.

"Втората разработка е свързана не само с Иванов, но и с други действащи депутати от ГЕРБ и е свързана с акцизната сфера. Тъй като в нея се съдържа класифицирана информация, на този етап тя не може да бъде разсекретена и оповестена публично", добави Янев.
Другата седмица от РЗС ще настояват с искане до Парламентарната комисия за контрол на ДАНС да се разсекрети първата разработка.

"Няма разработки в ДАНС срещу Лъчезар Иванов", заяви обаче министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти.
„Няма нищо от това, което ме питате като истина”, категоричен бе той.
Запитан дали има разработки срещу хора от ГЕРБ, министърът отговори: „Има конфиденциалност във всичко, което правят правоохранителните органи, но подобна информация аз поне нямам. Така че ако Яне Янев има, той може би говори за източниците, които са били в негово обкръжение в минал период от време”.


Вижте видео от изявлението на Цветан Цветанов